Han ska förhindra krankrockar på sjukhusområdet

Publicerad

I hjärtat av Malmös sjukhusområde finns en byggarbetsplats där det pågår full aktivitet. Där uppförs en helt ny vårdbyggnad som ska bli 108 000 kvadratmeter

Bland annat används kranar för att lyfta och transportera material. Det är ett riskabelt arbete där olyckor kan inträffa. För att öka säkerheten finns en krankoordinator som samordnar kranarna. Han sköter kommunikationen mellan kranförarna och personalen på marken som kopplar lasten.

– Utmaningen är att se till att kranarna inte kör in i varandra. Det är många lyft som ska göras på liten yta, säger Martin Wegren, krankoordinator.

Under byggnationen kommer här att finnas totalt fem fasta kranar som i sin fulla höjd är 75-95 meter höga, med en armlängd på 40-50 meter. När alla kranarna är i drift överlappar de varandra. En stor risk är att kranarnas vajrar kan krocka. Krankoordinatorn ser till att det finns god samordning, tydlig kommunikation och relationsbyggande.

– Det är många som man ska ha kontakt med från olika länder. Det krävs lite arbete för att få alla till samma nivå i säkerhetstänket.

Vårdbyggnaden beräknas vara färdigt år 2024.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer