Foto: TT

Nu tar Region Skåne upp kampen mot nätläkarna

Publicerad

Region Skåne har börjat konkurrera med nätläkare som Kry och Min doktor. Skåningar som ringer 1177 kan få träffa en läkare via datorn eller mobilen, istället för att ta sig till vårdcentralen.

– Här är en ung man som tror att han fått borrelia, säger läkaren Per Olsson och börjar läsa på sin dator vad den unge mannen skriver.

Per Olsson är hemma i villan utanför Sjöbo. Sedan en tid tillbaka har Region Skåne nätläkare i tjänst varje kväll mellan klockan sex och nio, utom på lördagar.

– Jag behöver ha svar på ytterligare frågor och ett foto på hans utslag, konstaterar Per Olsson och skickar ett svar till patienten.

Läkaren Per Olsson. Foto: SVT

Symptomen avgör

Ännu är det bara ett försök. Skåningar som ringer till sjukvårdsupplysningen på 1177, eller till vårdcentralerna i Sjöbo och Skurup, kan få en länk till en webbsida där man kan chatta med en läkare. Det är inte videosamtal, men det går att skicka bilder.

Det finns kritik mot nätläkare och Region Skåne väljer bara ut patienter med något av 27 olika symptom.

– Vi har kanske i större utsträckningen än andra valt bort åkommor där det kan krävas andra resurser och där det kan dölja sig något hotfullt bakom, säger Per Olsson.

Ska utvärderas

Monica Larsson är strateg inom e-hälsa i Region Skåne och samordnar försöket, som ska utvärderas med bland annat enkäter till patienterna.

– Patienten behöver inte ta sig till en vårdcentral. De fyller i ett formulär om sina symptom och då kan man i lugn och ro tänka igenom de här frågorna.

Läkaren Per Olsson har i många år jobbat på vårdcentraler och han tror att 10-20 procent av patienterna skulle kunna välja ett besök hos nätläkare istället.

– Det som förvånat mig är att man får en väldigt bra sjukhistoria av patienten, kanske bättre än vid ett fysiskt besök. En annan sak är att foton som skickas in är av väldigt hög kvalitet, säger Per Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.