Fidan Bejta fick stopp på kvinnan som hotade vuxna och barn med kniv. Foto: Privat

Han stoppade kvinnan som attackerade barn med kniv

Uppdaterad
Publicerad

Fidan Bejta stoppade den kvinna som under torsdagskvällen attackerade vuxna och barn med en kökskniv på en innergård i centrala Malmö.

– Jag ville bara att alla skulle komma i säkerhet, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Fidan Bejta befann sig på innergården på Möllevången tillsammans med sin tvåårige son strax innan kvinnan började attackera folk med en kökskniv klockan 19.30 på torsdagskvällen.

– Jag lämnade honom ute på gården tillsammans med min systers dotter, säger han.

40 barn

Han gick upp till sin lägenhet för att byta om. Där hörde han sin syster skrika att en kvinna jagade barn med kniv. Ute på gården ska det då ha befunnit sig mellan 20 och 40 barn.

– Jag springer ner för trapporna, fem våningar, utan skor, säger Fidan Bejta.

Där såg han barn och kvinnor som grät.

– Det enda jag tänker är att jag måste få tag på henne, säger han.

Han närmade sig och försökte prata med kvinnan. Då började hon göra utfall med kniven.

– Allt jag tänkte var att om hon ska hugga någon så får hon hugga mig, säger han.

Höll fast kvinnan

Så höll de på i någon minut, innan kvinnan vände sig om och Fidan fick tillfälle att sparka omkull henne. Han och en granne hjälptes sedan åt att hålla fast henne tills polisen kom. Under incidenten skadades enbart en person lindrigt efter att ha fått ett slag i ryggen.

– När det hände kändes det ingenting. Jag ville bara att alla skulle komma i säkerhet. Att inte något barn skulle skadas. Framåt kvällen började det sätta sig vad som hänt. Jag kunde ha dött. Jag har inte sovit på hela natten, säger Fidan Bejta.

Kvinnan greps och är nu misstänkt för försök till mord. Vid 23-tiden anhölls hon på sannolika skäl misstänkt för mordförsök. Ytterligare förhör hölls under fredagen. Åklagaren har nu begärt kvinnan häktad och häktningsförhandlingar hålls under lördagen.

Kvinnan är i 40-årsåldern och är sedan tidigare okänd av polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.