Ulfs badhytt klarade sig precis – men trappan hänger i luften

Uppdaterad
Publicerad

– Jag hoppas den klarat sig, säger Ulf Pettersson medan han stegar mot den badhytt han ägt sedan 2018.

Måndagens oväder eroderade stora delar av norra stranden i Skanör och längs stigen står hytter som räddats från att falla i havet av kommunen. Ulfs hytt har klarat sig, med nöd och näppe – där grannarnas stod är det nu bara betongfundament och ett hål i sanden.

De vanligen så prydliga raderna av badhytter i Skanör är på tisdagen krokiga. Hytterna som räddats från vågorna står uppdragna på gräset efter kommunens akuta räddningsinsats på måndagskvällen.

Och även om Ulf Pettersons hytt klarat sig undan det värsta, så är det inte mycket som håller den från att ramla i havet. Stranden har eroderat hela vägen in till farstukvisten, och trappan hänger fritt i luften.

– Det var inte alls kul detta, det saknas en hel meter ner till marken.

Många drabbade

Och Ulf Pettersson är inte ensam, flera andra hytter hänger också på en kant, med trappan ut i luften. En bit bort står Erna och Anders Plesner framför ”91:an”, hytten de sålde för några år sen när barnen blev äldre. De minns de 15 åren de ägde hytten med värme.

– Vi ska flytta till Stockholm och tänkte säga hejdå till området. Men så kommer vi hit och så hänger den i luften, man blir helt paff. Jag vet inte vad jag ska säga, det känns tomt.

Flera av hytterna var på väg ner i havet i måndags, men lyftes upp av Vellinge kommun. Foto: Amanda Cawood

Oklar framtid

Ulf Pettersson berättar att han funderat på att flytta sin hytt längre upp på stranden för att undvika erosionen, men fick höra av andra ägare att det var komplicerat. Eftersom platsen är ett naturreservat är allt nämligen väldigt noga reglerat.

– Det blir spännande att se vad kommunen och länsstyrelsen ska hitta på här. Så får jag ta dialogen med kommunen om jag kan flytta badhytten bakåt så länge, säger Ulf Pettersson.

Kommunen på plats

Enligt Ulf Andersson, teknisk chef på Vellinge kommun, är det sex eller sju hytter som kommunen räddat.

– Vattennivån har sjunkit en halvmeter sen igår. Faran är inte över, men den är betydligt mindre.

Om några månader ska hamnen muddras och då kommer stranden att fyllas på med sand igen. Något som görs varje år inför vår- och sommarsäsongen.

– Vi är väldigt måna om våra badhytter här nere, de är en del av vårt kulturarv. Vi älskar badhytter, säger Ulf Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.