Efter mer än 1 000 tips så var det de här sex cisternerna som Miljöförvaltningen ”sniffade in”. Foto: Johan Dernelius

Här är förklaringen till ”Malmö-stanken”

Uppdaterad
Publicerad

Under 2021 har stora delar av Malmö drabbats av en illaluktande och mystisk stank. Klagomålen har varit många, men varifrån kom lukten? Miljöförvaltningen startade en tipslinje för att kunna ringa in området. Oljehamnen blev snabbt huvudmisstänkt och sedan ledde spåret till flera cisterner fulla med bitumen, ett bindmedel som används i asfaltsproduktion.

Oljehamnen är det område som ligger längst bort från de bebodda delarna i Malmö. Här förvaras bland annat ämnet bitumen i jättelika cisterner. Tidvis kan det läcka ut lukter och det var dessa som miljöförvaltningen fick upp spåret på.

– Under 2021 har vi hitintills fått in 1 300 klagomål på olika lukter. Många, dock inte alla, är kopplade till Peabs cisterner. Det finns ju många dofter och lukter i en stad, säger Susanna Gustafsson miljöförvaltningen.

– Vi är väldigt säkra på att vi fått bort doften från just vår anläggning i Oljehamnen, säger Mikael Arnestrand, som är ansvarig för bitumen på Peab. Foto: Johan Dernelius

Peab åtgärdade snabbt lukten från deras sex cisterner.  Men i området finns många andra tänkbara luktkällor.

– Vi tillsatte en så kallad inhibitor. Ett medel som binder dofterna från den uppvärmda bitumen. Jag tror även att det tyvärr finns en stor risk att lukterna över Malmö kvarstår, men då kommer de i alla fall inte från våra bitumen-cisterner, säger Mikael Arnestrand, ansvarig för bitumen på Peab asfalt.

Miljöförvaltningen är också inne på samma linje, att gåtan med lukterna ännu inte är helt löst.

– Vi har insett att det finns fler källor till lukter som inte är så angenäma. Vi har hittat andra företag som hanterar tjärliknande ämnen och som har en liknande doft. Utredning pågår för att möjligtvis ringa in dessa, säger Susanna Gustafsson på Malmö miljöförvaltning.

Fakta om bitumen

Bitumen är ett bindemedel som framställs av petroleum och som kan blandas med asfalt till våra vägar. Det kan även användas på takpapp och i isoleringsmaterial.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.