Foto: Johan Nilsson / TT

Här är de ovanliga växterna och djuren som trivs på Pepparholm

Publicerad

För 18 år sen var Pepparholm i princip en stenöken, nu liknar det mer en skog av buskar. Här är några av de mest ovanliga fynden som gjorts på ön.

Grönfläckig padda Foto: Jan-Åke Hillarp


Grönfläckig padda

En sällsynt padda som återfinns på ett fåtal platser i Danmark och längst Skånes västkust. Upptäcktes på ön 2005. En större ansamling paddor tros finnas vid kalkbrottet i Limhamn.

Foto: SVT


Klådris

Förekommer normalt i norra Sverige och södra Norge och syntes för första gången på ön runt 2001-2002. En förklaring till att Klådriset etablerat sig på ön kan vara att fyllnadsmassor till ön tros ha kommit från Norge.

Foto: arkiv


Luffarspindeln

Den giftiga luffarspindeln anträffades för första gången på Pepparholm 2004 och har sedan dess spridit sig till både fastlandet i Danmark och Sverige. Spindeln kan ha kommit till ön med vinden.

Foto: Johan Nilsson / TT


Ängsnyckel

2004 upptäcktes den första orkidén på Pepparholm. Nu frodas den på ön. Orkidén är fridlyst och kan bli över en halv meter hög.

Foto: Richard Lööf


 

Vita kaniner

2015 hittades flera vita kaniner på Pepparholm som troligtvis släppts ut från en bil. Men kaninerna var inte de första däggdjuren på Pepperholm. Fem år tidigare hittades en hare på ön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer