Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi kan bidra till att jämna ut effekttopparna som finns och samtidigt kapa våra egna elkostnader som har skjutit i höjden, säger lantbrukaren Elna Gränsbo. Foto: SVT

Hennes potatiskyl kan kyla ner en het elmarknad

Uppdaterad
Publicerad

På en gård i Hököpinge kan potatiskylen stängas av när energiförbrukningen i samhället är som störst. Gården är en del i en ny fältstudie kring en mer flexibel elmarknad. Syftet är att jämna ut elförbrukningen under dygnets timmar och därmed förhindra att elen tar slut när den behövs som bäst.

På Gränsbo gård odlas och packas egen och andras potatis. Knölarna lagras i gigantiska lagerlokaler fram till nästa sommar då nya potatisar ska plockas ur jorden.

För att potatisen inte ska gro, måste temperaturen ner till max fyra grader. För detta krävs en kylanläggning som står på dygnet runt. Men nu kan kylanläggningen komma att stängas av korta perioder under dygnet då elförbrukningen i samhället är som allra störst.

– Så länge man inte öppnar dörrarna och släpper ut kylan klarar potatisen sig om man stänger av kylanläggningen i upp till en timme per dygn, säger lantbrukaren Elna Gränsbo.

En av sex lantbruk i studie

Gränsbo Potatis är ett av sex lantbruk som deltar i en förstudie för att se hur elintensiva lantbruksverksamheter ska kunna bidra till att jämna ut elförbrukningen under dygnet.

Tanken är att Svenska Kraftnät ska kunna gå in och stänga av elen i kylanläggningen hos potatisodlaren om el behövs frigöras till energikrävande industrier eller skolor. Det kallas för flexmarknad och handlar om att fördela elanvändningen jämnare över dygnet.

- Svenska kraftnät kan gå in och styra delar av elanvändningen i några sekunder eller minuter. Finns det ett större värme- eller kylsystem på gården har detta oftast ingen betydelse för verksamheten eftersom innetemperaturen knappt hinner påverkas, säger Peter Odhner, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Skåne som är med och driver projektet.

Får betalt för att stänga av

Hela anläggningen med produktionslokaler och kylanläggning på Gränsbo gård förbrukar cirka en miljon kilowattimmar per år. Och det höga elpriset syns på elräkningarna.

– Jag jämförde mars 2021 med mars 2022 och då hade priset stigit med 300 procent, trots att vi inte hade lika hög förbrukning, berättar Elna Gränsbo.

Verksamheten kommer dock att få betalt när strömmen stängs av.

– Vi får betalt för hur många kilowattimmar vi avvarar under året, säger Elna Gränsbo.

I klippet ovan kan du höra Elna Gränsbo berätta hur gården kan bidra med el

Totalt har sex elintensiva lantbruk i Skåne deltagit i förstudien.

Målet är att analysera den tekniska och ekonomiska potentialen för lantbrukssektorn i Skåne att bidra som flexibilitetsresurs och stötta elnätet.

Projektet drivs av Länsstyrelsen Skåne, RISE, HIR Skåne, Skånes kommuner och konsultfirman Seniorit. Projektet finansieras av Energimyndigheten.

Källa: Länsstyrelsen Skåne

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elpriserna i Skåne

Mer i ämnet
Mer Skåne
Mer Nyheter