EPI härmar mänskligt kroppsspråk. Foto: Hans Larsson

Här är roboten som verkar lyssna på dig

Publicerad

Snart kan den bli din. Den vänliga roboten som orkar lyssna på allt ditt prat och som till och med nickar instämmande.

Det handlar, skämt åsido, om en ny lösning för att underlätta interaktionen mellan människa och teknik. Arbetsnamnet på roboten är EPI och hans föräldrar är ett gäng studenter inom kognitionsvetenskap vid Lunds universitet.

– Ett klassiskt problem med robotar är ju att de lätt upplevs som stela och ja, lite robotaktiga, förklarar Hampus Johansson, en i gruppen.

De har därför ägnat ansenlig möda åt att lära EPI härma mänskligt kroppsspråk. Via rörelsesensorer snappar roboten upp huvudskakningar, nickningar och liknande för att sedan upprepa gesterna med en stunds fördröjning.

Robotar som kassapersonal?

Resultatet är en skenbart god vän och lyssnare som ger intryck av att hänga med i snacket. Illusionen fullbordas genom en serie inprogrammerade hand- och armrörelser som roboten exekverar slumpvis under ”samtalets” gång.

Fullt utvecklad kan tekniken, tror Hampus, få flera användningsområden i en tid av tilltagande robotisering.

– Man kan till exempel tänka sig robotar istället för kassapersonal i vissa butiker. Kunden kommer att känna sig bättre till mods med något som åtminstone påminner om mänsklig interaktion, säger han – och får medhåll av den insiktsfullt nickande roboten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer