Skräp i Malmö 3 april 2019. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Här är skräpet som Malmöborna dumpat

Uppdaterad
Publicerad

Soppåsar, burkar, övergivna möbler och gamla skor. Det här är bara några av de skräpfynd som SVT:s reporter hittade när han gick runt i Malmö under onsdagen. Nu har Malmö stad bestämt sig för att ta itu med problemet på allvar.

– Det finns stora förväntningar på oss som stad att vi ska ta itu med nedskräpningen, säger Tobias Nilsson, avdelningschef på fastighets- och gatukontoret Malmö stad.

Systematiska skräpmätningar, fler funktionella papperskorgar, samarbeten med olika verksamheter och fastighetsägare samt en renhållningskampanj med fokus på fimpar. Det är några av de insatser som Malmö stad vill genomföra för att skapa ett renare Malmö.

– Skräpet kommer inte att minska, utan snarare att öka, då vi kommer att bli allt fler Malmöbor samtidigt som vi förtätar. Vinsterna med att ännu fler verkar och engagerar sig i att Malmö ska vara en ren och fin stad, är många. En skräpfri stad är bra för trygghetsupplevelsen, vi får mindre problem med råttor och fåglar och underhållsbehovet minskar, säger Tobias Nilsson.

Och nedskräpningen engagerar. Vi har fått många reaktioner och tips på skräpiga platser efter vår rapportering om nedskräpningen. Vår reporter Bernad Miculik åkte runt och filmade på en del av de platser vi har fått tips om.

Se bilderna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nedskräpningen i Skåne

Mer i ämnet