Flera världsledare deltar enbart digitalt på Malmöforum. Foto: Johan Nilsson/ TT

Så deltar världsledarna på Malmös förintelsekonferens

Uppdaterad
Publicerad

Israels president Herzog deltar på länk och Frankrikes Macron skickar en förinspelad videohälsning. Stats-och regeringschefer från ett 50-tal länder var inbjudna. Men bland dem som hittills tackat ja är en hel del bara ambassadörer.

Albanien skickar sin premiärminister Edi Rama och Finland sin statschef – president Sauli Niinistö. Men annars består gästlistan till Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism av många ambassadörer och ministrar.

Herzog via länk

Totalt 44 länder deltar enligt regeringskansliets lista på mötet, men en del av dem medverkar på distans. Några skickar enbart ett förinspelat tal. Som USA, där utrikesminister Antony Blinken skickar ett förinspelat tal, liksom Frankrikes president Emmanuel Macron. Israels president Isaac Herzog deltar via länk, men skickar även minister Nachman Shai som sköter Israels kontakter med judar i diasporan till Malmö.

Förintelsekonferensen i Malmö

Bland de länder som enbart skickar ambassadörer finns bland annat Argentina, Australien och Moldavien. Vårt grannland Danmark skickar sin justitieminister Nick Hækkerup (S) och Norge representeras av Sverigeambassadör Aud Kolberg.

Facebook och Google

Katolska kyrkan kommer att ha en representant på plats, liksom forskningscentret Yad Vashem för Förintelsens offer i Jerusalem, FN och EU.

Representanter för de stora sociala medieplattformarna Facebook, Google och Tiktok är också på plats och bland de tio civila organisationer som kommer till Malmö märks Judiska världskongressen (WJC) samt Amerikanska judiska kommittén (AJC).

Forumet ska behandla fyra teman: Hågkomst av Förintelsen, utbildning om Förintelsen, antisemitism på sociala medier samt bekämpande av antisemitism och andra former av rasism. Konferensens mål är att deltagarna ska presentera egna konkreta och framåtsyftande åtaganden på området.

Totalt väntas 350 till 400 deltagare vara på plats på Malmömässan i Hyllie, och ännu är deltagarlistan inte helt klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förintelsekonferensen i Malmö

Mer i ämnet