Stellan och Lottie Carlson i Skanör har skänkt möbler och husgeråd. Foto: Gunilla FritzeVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här blir kommunen nedringd av grannar som vill hjälpa till

Publicerad

Vellingebor vill visa att de bryr sig och skänker kläder och husgeråd till flyktingar som fått uppehållstillstånd och ska bo i ett nybyggt etableringsboende i Skanör.

I oktober flyttar ett 60-tal personer, familjer och ensamkommande från Syrien, Afghanistan och Etiopen, in i två huskroppar med en- och trerummare på Skanörs vångar. De behöver inte börja med att skaffa möbler och husgeråd på egen hand. Lägenheterna kommer att vara möblerade med saker som Vellingebor har skänkt.

TV: Se hela inslaget här

– De har ju lämnat sina länder och har ingenting med sig i princip. Det känns tacksamt att få hjälpa till att fylla rummen med sängar, möbler och husgeråd som de mest behöver, säger Stellan Carlson som bor i Skanör och är en av de som har hörsammat uppmaningen att se om det finns någonting användbart i det egna hemmet som flyktingarna kan få till sina nya hem.

– Det måste kännas skönt att komma in rummen och känna att de kan bo där och att det inte bara är tomma väggar och golv, säger Lottie Carlson.

Veronica Öjfelth, flyktingguide Vellinge kommun. Foto: Gunilla Fritze

Skräddare från Syrien

Mahmoud Hamwi kom till Vellinge med sin familj från Syrien för ett år och fyra månader sedan. Han är skräddare och arbetar på Arbetscentrum i Vellinge. Nu hjälper han även till att hämta möbler och dylikt i kommunen.

– De som kommer behöver en säng att ligga i och lite andra möbler. De kommer att känna sig välkomna på ett bra sätt, säger Mahmoud.

Arbetscentrum i Vellinge fungerar som ett nav för insamlingsverksamheten som nu pågår i kommunen. Där finns ett av flera lager som fylls på med grejer som i slutet på september ska köras till etableringsboendet på Skanörs Vångar.

– Jag är oerhört positivt överraskad. Jag möter så många människor som vill visa att här i Vellinge är vi engagerade. Jag har blivit nerringd på ett positivt sätt av människor som säger att de verkligen vill hjälpa de människor som har flytt och fått uppehållstillstånd i Sverige, säger Veronica Öjfelth, flyktingguide i Vellinge.

Slipper ta lån

Hon berättar att de saker som ”blir över” och inte får plats i lägenheterna kommer att skickas till en välgörenhetsorganisation och så får de sälja dem. Pengarna som kommer in från försäljningen går till välgörande verksamhet.

Kommunen samarbetar med Röda korset och Rädda barnen. Frivilliga kommer att hjälpa till att möblera lägenheterna och det kommer att arrangeras ett kalas med de kringboende i Skanörs vångar när flyktingarna har kommit på plats.

– Tänk vad skönt att de bara kan flytta in och slipper ta lån för att köpa möbler och sängar, säger Veronica Öjfelth.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer