På Stortorget i Malmö har det rykt och smält ordentligt under den gångna studentveckan. Foto: Bernard Mikulic

Här bränner studenterna bengaler och kastar smällare i Malmö

Publicerad

Det har varit en stundtals stökig studentvecka i Malmö. De vanliga flaken lyser med sin frånvaro men studenterna har istället bränt av smällare, fyrverkerier och bengaliska eldar.

Den som rör sig på Malmös gator har sannolikt märkt av att studenterna firar sin avslutade gymnasieutbildning. Glädjen hos ungdomarna är uppenbar men på vissa håll har den goda stämningen spårat ur.

– Det har varit vissa störningar kring Stortorget där personbilar har framförts på ett vårdslöst sätt tillsammans med fyrverkeriskjutning, bengaleldning och liknande, säger polisens presstalesperson Calle Persson.

När SVT Nyheter Skåne var på plats under fredagen var det stundtals kaotiskt. En grupp studenter kastade först en halvfull ölburk på reportrarnas bil för att sedan börja tända bengaliska eldar och fyrverkerier. Allmänheten höll sig på behörigt avstånd men polisen fanns på plats för att ingripa.

Fest som kan sluta i arresten

Studenterna får så klart fira att gymnasietiden är slut men om de inte håller sitt festande inom lagens ramar finns risken att de får spendera sin stora dag i polisens förvar.

– De kan ju bli omhändertagna om det är så att det anses utgöra en fara för den allmänna ordningen. Det är inga straffmässigt grova brott men uppfattas som störande av den breda allmänheten, säger Calle Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.