Visa alla (2)

Här drar tromben in över Skanör

Publicerad

På lördagen svepte en tromb över havet utanför Sydskåne. Flera skåningar uppmärksammade den kraftiga virvelvinden som uppstod.

– Tromber bildas i åskväder. Det är på grund av det väderläge som vi har haft nu. Det har varit ordentligt varmt och fuktigt, säger Åsa Rasmussen meterolog på SVT.

En tromb är en kraftig virvelvind som uppstår vid kraftiga åskväder. De är inte jättevanliga och kräver mycket energi.

– Det har varit flera tromber de senaste dagarna, speciellt i Blekinge och Skåne. De lever inte så länge och de uppstår ofta över vatten eftersom de behöver fukt. Det kan uppstå ganska så kraftiga vindar i samband med dem, säger Åsa Rasmussen.

Falsterbo Strandbad Foto: Carl Mattsson

Har du också tagit bilder på en tromb i Skåne? Mejla oss gärna: skane@svt.se

DET HÄR ÄR EN TROMB

Visa

Tromb, tornado och skydrag är olika betäckningar på kraftiga virvelvindar.

I Sverige förekommer ett antal tromber varje år med mindre materiella skador som följd. Allvarliga materiella skador eller personskador är dock sällsynta.

En av de kraftigaste tromberna under 1900-talet drog fram den 10 juli 1993 i södra Dalarna från Brovallen till Byvalla, där den upplöstes. Tromben orsakade omfattande skador i form av nedfallna träd på vägarna, bortblåsta hustak samt intensiva hagelskurar och åska. Skador för miljontals kronor uppstod och en 6-årig flicka omkom av ett fallande träd.

Källa: Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer