Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när vargarna lufsar förbi viltkameran i klippet ovan. Foto: David Börjesson/Länsstyrelsen

Här fångas vargarna på viltkameran

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har fått ytterligare ett bevis på att det skett en föryngring av vargar i Skåne. Detta efter att tre vargar fångats av länsstyrelsens viltkamera i gränstrakten av Hörby och Kristianstad kommun.

Länsstyrelsen har placerat ut 30 viltkameror runtom i reviret på Linderödsåsen i Skåne för att följa den skånska vargkullen. Den 17 oktober fångade en viltkamera utanför Hörby totalt tre vargar på bild och film.

– Den här filmen är tagen av en av våra viltkameror som vi använder i vårt inventeringsarbetet inom reviret för att följa utvecklingen och förekomsten av varg, säger David Börjesson, viltvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Skåne.

Viltkameran tar både bilder och film, vid rörelse aktiveras kameran och tar några bilder och går sedan över till att filma.

– Så kameran tar alltså först en varg på bild och sedan springer ytterligare två vargar förbi som då fastnar på filmen, säger David Börjesson.

”Valpar som fötts inom reviret”

Länsstyrelsen har sedan tidigare kunnat bekräfta att det skett föryngring av vargar inom reviret på Linderödsåsen, tack vare en film från en privatperson som fångade flera valpar på bild.

Det nya fyndet är ytterligare ett bevis på att det skett föryngring av vargar.

– Det går inte att säga vilka vargindivider det är, men eftersom det är tre vargar som går tillsammans så är det i alla fall en av vargarna på bild en av de valpar som fötts inom reviret, säger David Börjesson.

Se två av vargarna lufsa förbi viltkameran i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargen i Skåne

Mer i ämnet