Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videoklippet får du se Lotta Eliasson träna tillsammans med sin personliga tränare. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Pulshöjning ger personalen fler semesterdagar

Uppdaterad
Publicerad

Att jobba hemifrån kan innebära att man rör sig mindre. Men inte nödvändigtvis. På företaget Kasam Familjehemsvård i Kristianstad har de anställda börjat röra på sig mer det senaste året – och moroten är fler semesterdagar.

– Nu tränar alla dagligen, säger utvecklingschefen Angelica Kandalina.

Redan förra året, strax före det att coronapandemin satte fart, drog man i gång en hälsosatsning på arbetsplatsen inför att man skulle delta i ett hinderbanelopp, berättar Angelica Kandalina. När sedan hemmaarbete blev verklighet för de anställda, och vardagsmotionen så gott som försvann, valde ledningen att satsa ännu mer på rörelse.

– Vi har märkt att vår friskvård har blivit påverkad under pandemin – så nu fick vi göra ett lyft i höstas. Vi tränar utomhus tillsammans och enskilt med personlig tränare. Som en morot, eller en motivation, så har vi som belöning att man får semesterdagar. Den tid utanför arbetstid som man lagt på träning som är pulshöjande får man tillbaka 20 procent av i semesterdagar, säger Angelica Kandalina.

”Nu tränar alla varje dag”

Och visst har det lett till ökad motion. Medarbetarna redovisar sin träning och peppar varandra i en intern Facebook-grupp – och samtliga på företaget tränar nu minst 30 minuter varje dag, berättar Angelica Kandalina.

Blir det inte dyrt för er att erbjuda PT-timmar till alla anställda?

– Jo, det kostar, också i förlorad arbetstid – men vi har räknat på att vi får tillbaka det i färre sjukskrivningar, mer arbetsglädje och att man blir mer innovativ, säger Angelica Kandalina.

I klippet får du höra mer om satsningen – och följa med på ett träningspass

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer