Eleverna från Nyvångsskolan i Löddeköpinge fick vara arkeologer för en dag i Uppåkra. Foto: Linda EkströmVisa alla (4)
Visa alla (4)

Här får elvaåringarna jobba som arkeologer

Uppdaterad
Publicerad

I Uppåkra har arkeologerna bara grävt fram en bråkdel av alla fynd som finns kvar efter den järnåldersby som en gång låg på platsen. För att stärka upp bemanningen får de hjälp av femteklassare från hela Skåne.

På den nyinvigda arkeologiskolan i Uppåkra får skånska elvaåringar gräva i historien precis som riktiga arkeologer. Bea Olin från Nyvångsskolan i Löddeköpinge har precis hittat en bit tegel i marken.

– Jag tror det är en bit från en ugn, det är lite bränt här på kanten, menar Bea.

Indiana Jones för en dag

Arkeologiskolan har byggts ut och här finns redskap för att prova på att gräva och tvätta riktiga arkeologiska fynd. Nytt är också att femteklasser från hela Skåne nu kommer att kunna besöka platsen för att kunna vara Indiana Jones för en dag.

– Barn ska jobba med historien, inte bara lära sig om den. Det är jätteviktigt, säger Karin Nilsson, verkställande ledamot i Uppåkra stiftelse.

Och på frågan om varför det är viktigt så har barnen så klart ett bra svar.

– Man kan ju se om det är något vi i nutid har missat och lära oss hur de gjorde förr, säger Felix Runefelt som går i 5C på Nyvångsskolan.

Barnen bidrar till historien

På platsen kryllar det av arkeologiska godbitar i jorden, främst från den järnåldersby som låg i Uppåkra. Och barnen får delvis arbeta med helt outforskad jord.

– Det är ju jord som arkeologerna inte hinner ta hand om. Hittar de riktiga fynd så bidrar ju faktiskt barnen till historien, säger Sofia Winge som är arkeolog och vetenskapspedagog.

– Det kanske är barnen som hittar de verkliga svaren på gåtan om varför det låg ett maktcentrum här i Uppåkra i tusen år, tillägger Karin Nilsson.

Och efter grävarbetet följer tvätt och analys av dagens skörd. Wilma Karremo från Löddeköpinge är i full färd med att göra rent sitt fynd.

– Jag tvättar bort smutsen på en bit skelett som jag hittat. Jag tror det är en bit av en ryggrad, säger Wilma.

Väcker deras intresse

– Barnen tycker verkligen att detta är jätteroligt. Det är mycket fokus på om det är riktiga fynd från järnåldern, berättar Sofia Winge.

Karin Nilsson tror att vara arkeolog för en dag sätter sina spår hos barnen.

– Vi tror att många framtida arkeologer kommer att skolas här, menar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Staffanstorp

Mer i ämnet