Olivier Latry, huvudorganist i Notre-Dame är i Malmö för en hyllningskonsert på världens modernaste kyrkorgel. Foto: SVT

Här hyllar Notre-Dames organist den brandhärjade katedralen

Uppdaterad
Publicerad

En hyllningskonsert till den brandhärjade katedralen Notre-Dame i Paris framförs i Sankt Petri kyrka i Malmö. Bakom tangenterna – Notre-Dames egen huvudorganist Olivier Latry.

Som en del av den pågående festivalen Malmö International Organ Festival ger den franska organisten på torsdagskvällen en unik konsert tillsammans med sin hustru Shin-Young Lee.

– Vi hade planerat att göra en hyllningkonsert till minnet av den franske kompositören och organisten Jean Guillou som dog i januari, men nu känns det mer rätt att hylla Notre-Dame, säger Olivier Latry.

Kyrkans personal blir arbetslös

Han berättar att personalen i katedralen inom några veckor kommer att bli arbetslösa och att han tycker det är bättre att de som skänker pengar gör det direkt till kyrkan.

Många företag och privatpersoner har varit givmilda och donerat pengar till katedralens uppbyggnad.

– Den kommer att byggas upp under alla omständigheter men det är viktigt att tänka på personalen och på kyrkokören, säger Olivier Latry.

Kollekten som tas upp i samband med konserten kommer att gå till renovering av Notre-Dames orglar.

Hur orgeln, som är norra Europas största och världens modernaste orgelkoncept, fungerar berättar Carl Adam Landström, organist i Sankt Petri kyrka i Malmö, i klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.