Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Patrik Svensson hoppas att de nya ålgräsängarna ska göra så att mer liv kommer tillbaka till Hanöbukten. Se honom och andra dykare plantera ålgräs i videoklippet. Foto: Patrik Svensson och Erika Dahlin Jönsson/SVT

Här planteras ålgräs längs med Åhuskusten

Publicerad

Mer ålgräs i Hanöbukten. Och ökad biologisk mångfald. Det är målet med de testplanteringar som nu görs utanför Äspet i Åhus. Dykarna tar ålgräsplantor från rika ålgräsängar och sätter ut dem där det tidigare inte funnits något ålgräs.

Norr om Snickarhaken i Åhus finns det ålgräsängar som kan vara uppåt 200 meter långa, berättar dykaren Patrik Svensson. Och det är därifrån han och hans kollegor tar plantor och testplanterar några hundra meter söderut, utanför strandremsan mellan Snickarhaken och Revhaken.

– Vi sätter ut plantorna i rutor som är fem gånger fem meter. Sedan ska vi komma tillbaka och utvärdera hur det har gått – efter tre månader, sex månader och ett år,säger Patrik Svensson.

”Viktiga uppväxtområden för fisk”

Testet är en del av Världsnaturfondens projekt ”Återskapa Östersjöns livskraft” som förutom insatser utanför Åhuskusten även innefattar Stockholms skärgård och Höga kusten. Planteringen av ålgräs ska öka den biologiska mångfalden i Hanöbukten.

– Ålgräsängar är viktiga uppväxtområden för fisk till exempel. Det finns massor av smådjur som trivs inne bland ålgräset och de blir ju sen mat till fiskar. Ålgräs spelar en viktig roll för ekosystemet ute i Hanöbukten, säger Ulrika Edlund som är kommunekolog på Kristianstads kommun.

I videoklippet får du följa med till testområdet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer