André af Geijerstam (SD) intervjuas av finska YLE om valframgångarna. Foto: Hans Larsson

Här röstade var tredje på SD – omvärldens blickar riktas mot Sjöbo

Publicerad

Trots Sverigedemokraternas rekordval i Sjöbo är det fortfarande oklart hur partiet tänker utnyttja sin maktställning. Och nu riktas omvärldens blickar mot kommunen där var tredje lade sin röst på partiet.

På Gamla Torg har ännu ett utländskt TV-team tagit plats för att intervjua Sverigedemokraternas starke man i kommunen, lokale ordföranden André af Geijerstam, om varför 39,4 procent av sjöboborna valde SD i riksdagsvalet.

– Röstetalet är ju partiets högsta i hela Sverige, så självklart är vår publik nyfikna på vad Sjöbo är för ett ställe, berättar Linda Söderlund, Nordenkorrespondent för finländska YLE:s sändningar på svenska.

”Vill ta över styret”

En given fråga är förstås hur partiet ska omsätta sina framgångar.

– Vi vill ta över styret av Sjöbo men tänker inte göra det till vilket pris som helst. Vi har ju en stark ställning som vågmästare och det viktigaste är trots allt att förändra politiken, inte vem som formellt styr, säger han.

Kommunstyrelsens sittande ordförande Magnus Weberg (M) leder förhandlingarna om Sjöbos framtida styre.

– I det sammanhanget är Sverigedemokraterna ett parti som alla andra. Jag stänger inga dörrar utan samtalar med alla, säger Magnus Weberg.

Magnus Weberg: Handlar om allmänt missnöje

I övrigt verkar han måttligt road av den mediala uppmärksamheten. Bara några veckor före valet beklagade han sig i en SVT-intervju över hur ryktet om Sjöbos främlingsfientlighet dröjer sig kvar, trots att trettio år gått sedan invånarna röstade nej till flyktingmottagning i den uppmärksammade kommunala folkomröstningen 1988.

Han värjer sig mot frågan om även SD:s nyvunna seger speglar ett motstånd mot invandring.

– Det får du fråga deras väljare om. Mitt intryck är att det handlar mer om ett allmänt missnöje med den politik som regeringen fört de senaste fyra åren, säger Magnus Weberg (M).

”Handlar om hur resurser fördelas”

Även André af Geijerstam är dock mån om att tona ned bilden av Sjöbo som ett tillhåll för invandringsskeptiker.

– Det handlar inte om invandringen i sig, utan om hur resurserna fördelas. Många pensionärer har knappt råd att gå till tandläkaren, då är det klart att det sticker i ögonen när folk som inte betalat en krona i skatt kommer hit och får fri tandvård. Det konstiga är bara att inga av våra övriga politiker insett det tidigare, menar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer