Seamus Mcmanus fick se något ovanligt när han var ute med en vattencykel på Snogeholsmsjön i helgen. Ett vildsvin var nämligen ute och simmade. Foto: Seamus Mcmanus

Se när vildsvinet tar en simtur i Snogeholmssjön

Publicerad

När Seamus McManus i helgen tog en tur på Snogeholmssjön med sin vattencykel fick han syn på en tidig, och oväntad, badare: ett simmande vildsvin. På stranden väntade hennes kultingar.

– Fantastiskt att se henne simma, säger han.

Det var i lördags eftermiddag som Seamus McManus och hans familj gav sig ut på Snogeholmssjön i Sjöbo kommun. Han driver ett företag som hyr ut vattencyklar och är ofta ute till sjöss.

– Jag har varit ute på sjön vid Snogeholm många gånger och vi berättar för våra kunder att det är en fantastisk plats att besöka för att uppleva naturen och vilda djur, men jag har aldrig sett något liknande. Massor av fiskar och fåglar, men vildsvin!, säger han.

Det var när familjen var på väg mot en ö som ligger i sjön som de såg att något kom simmande.

”Trodde att det var en stor fågel”

– Först trodde jag att det var en stor fågel, men när jag närmade mig såg jag att det var ett vildsvin. Jag trampade snabbt för att komma till sidan av vildsvinet och sedan vände det för att simma tillbaka till ön. Hon verkade väldigt lugn, säger han.

Vildsvinet var inte ensam. Snart upptäckte Seamus familj att hennes kultingar väntade på ön.

– Min fru och våra två söner märkte att hennes smågrisar var på öns kant. Jag kan bara gissa att när vi kom så simmade hon bort för att distrahera oss från sina smågrisar. Det var en fantastisk sak att se henne simma och också trevligt att se henne tillbaka med sina smågrisar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.