Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se bilderna inifrån ett av den nya stora vaccinationscentra som nu finns i Köpenhamn Foto: TV2Visa alla (2)
Visa alla (2)

Här ska en miljon danskar få vaccin mot covid-19

Uppdaterad
Publicerad

På fyra nya mottagningar är det nu rustat för att vaccinera närmare en femtedel av hela Danmarks befolkningen. Tre vaccinationscentra i Köpenhamnsområdet och ett på Bornholm står redo att förse en miljon danskar med vaccin mot covid-19.

Tidigare kongress- och mässhallar har på kort tid förvandlats till vaccinationscentra i Köpenhamn. I veckan tog man emot de första personerna, och en stor del av befolkningen kommer att få sina vaccinationer här de närmsta månaderna.

– Det är en stor dag. Det här kommer att dämpa den oro man känner, säger Rodhe Fischer, en av de första att få sticket i armen på vaccinationscentret.

Till för allmänheten

Ytterligare två vaccinationscenter ska stå klara inom kort. Många äldre har vaccinerats på sjukhus och på vårdcentraler och centren är tänkta till den allmänna befolkningen.

Den här veckan förväntar sig huvudstadsregionen att kunna vaccinera 12 250 personer vid de fyra nya vaccincentren och på sjukhusklinikerna.

90 procent väntas tacka ja

I Danmark kommer alla medborgare över 16 år att bli erbjudna vaccin. I den region som tillhör Köpenhamn gäller det 1,5 miljoner medborgare.

Danska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten räknar med att 90 procent kommer att tacka ja till vaccinet. Det innebär att över en miljon väntas besöka de nybyggda centren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se bilderna inifrån ett av den nya stora vaccinationscentra som nu finns i Köpenhamn Foto: TV2
Foto: TV2 Lorry