Här ska protonerna på ESS fångas in

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av forskningsanläggningen ESS i Lund går nu in i en ny fas. I dagarna installeras utrustning till den så kallade stråldumpen. Den kommer från Spanien, och är den första leveransen från ett av de femton medlems- och observationsländerna.

Stora betongklossar, formade som legobitar, läggs nu på plats vid stråldumpen, som finns i den bortre ändan av den 537 meter långa tunneln, som protonerna ska skjutas genom.

– När accelerationen ska finjusteras så att strålen blir optimal, exempelvis när det gäller energi och diameter, så måste protonerna ta vägen någonstans. De kommer att gå rakt in i stråldumpen och stoppas där, säger Sara Ghatnekar Nilsson, projektledare för monolitsystemet.

Omkring 200 block har levererats, med två olika nivåer av densitet. Åtta specialbyggda lastbilar har fraktat dem till Lund

Betongklossarna är bara en del av leveransen från Bilbao i Spanien. Mer kommer senare, både därifrån och från de andra medlems- och observatörsländerna. Just den här leveransen har tidigarelagts, eftersom man vill få in klossarna innan taket på stråldumpen läggs på. Den skulle enligt den ursprungliga planen ha leveretats först nästa sommar.

– Vi installerar alltså en leverans från en partner medan vi bygger ESS. Att få detta att fungera samtidigt är unikt, säger Sara Ghatnekar Nilsson.

1.000 medarbetare 2017

Spanien tillhör nu observationsländerna, men väntas bli medlemsland så fort den politiska situationen har stabiliserats och landet fått en regering som kan skriva på de nödvändiga avtalen. Under 2017 kommer även utrustning från Tyskland och England.

– Medlems- och observationsländerna bidrar på flera olika sätt till ESS, dels med pengar, dels med mantimmar och materiell utrustning, säger Julia Öberg, pressansvarig på ESS.

Med de här leveranserna går ESS (European Spallation Source) in i en ny fas. Nästa år kommer byggjobbare och folk som jobbar med utrustningen att jobba sida vid sida.

– Här på byggområdet jobbar idag 350 personer. Nästa år blir de omkring 1.000 yrkesarbetare och folk från acceleratordivisionen på ESS. Det blir ett pussel att få ihop, säger Julia Öberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.