Visa alla (4)

Här släpps ungstorkarna fria

Publicerad

Under lördagen fick uppemot hundra ungstorkar för första gången ta till vingarna och flyga i det fria.

Rekordmånga besökare, 1 100 personer, samlades i Hemmetorps Mölla i Veberöd för att se när nästan 100 storkungar släpptes ut i det fria. Fåglarna lämnade stillsamt hägnet, men efter ungefär 25 minuter hade alla fåglar lämnat och flugit iväg.

Petter Albinson Foto: Sanne Kleiner

– Det känns fantastiskt, det här är ju årets höjdpunkt, när de äntligen får friheten och får klara sig själva, säger Petter Albinson, projektledare Storkprojektet.

I år blev 95 ungar flygfärdiga – vilket är den högsta siffran sedan man för första gången började räkna de svenska storkarna för mer än hundra år sedan.

Evert Valfridsson har varit på storksläppet flera år i rad. Foto: Sanne Kleiner

En av besökarna som varit på plats flera år i rad är Evert Valfridsson.

– Jag ångrar inte en sekund att jag kom hit. Det är en fantastiskt sak att se, att det går att få de här hägnade djuren att fungera i det vilda, säger han.

Arrangeras av projekt

Storksläppet arrangeras av Storkprojektet som är ett samarbete mellan Naturskyddsföreningen i Skåne och Skånes Ornitologiska Förening. Anledningen till att släpper sker nu är att så många ungar som möjligt ska få chans till en första höstflytt.

Antalet flygfärdiga ungar är i år det högsta sedan man började räkna de svenska storkarna. Foto: Sanne Kleiner

– Nu ska de ju flytta söderut, antingen så kort som till Sydeuropa, men kanske till och med ner till Sydafrika, säger Petter Albinson, projektledare storkprojektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer