Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I projektet ”Aktiv sommar” plockar ungdomar skräp, sopar gator – och spelar brännboll med räddningstjänsten i Kristianstad. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Här spelar räddningstjänsten brännboll med ungdomar

Publicerad
I sommar har Fältgruppen i Kristianstad utökat sitt projekt ”Aktiv sommar” där arbete och aktiviteter under ett par veckor varvas för ungdomar boende på bland annat Österäng och Näsby. Efter flera blåljusattacker under de senaste åren ser man ett värde i att även polis och räddningstjänst deltar i några av aktiviteterna.

– I Kristianstads kommun har vi ju haft en hel del attacker mot blåljuspersonal. Vi ser dem som viktiga aktörer för ungdomarna att lära känna och även att räddningstjänstpersonal får träffa ungdomar ute i områdena, säger Malin Månsson som är teamledare för Fältgruppen i Kristianstad.

”Aktiv sommar” har arrangerats på Charlottesborg varje sommar sedan 2015 och initierades av Brå, Brottsförebyggande rådet, i Kristianstad.

I och med pandemin – som innebär att Fältgruppen inte gör lika mycket uppsökande arbete ute på stan då många evenemang är inställda – har projektet i år utökats och arrangeras även på Näsby och Österäng, i samarbete med det kommunala bostadsbolaget ABK.

”Försöker ställa upp så mycket vi kan”

Nu har projektet genomförts i två veckor på Österäng och i onsdags var personal från räddningstjänsten på plats för att spela brännboll med deltagarna.

– Vi försöker ställa upp på så många arrangemang vi kan och särskilt när det gäller ungdomar. Vi vill inte bara komma ut när det är olyckor utan vi vill även bidra i vardagen, säger Johan Wendt, operativ chef på räddningstjänsten i Kristianstad.

Räddningstjänsten sitter med i Brå och har under de tre senaste åren deltagit i aktiviteter på Charlottesborg. Huruvida det gett resultat vet han inte.

– Det är svårt att säga, men jag tror mycket på att skapa en relation med ungdomarna. Det är svårare att skjuta raketer mot någon man har en relation till, säger Johan Wendt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer