Polisens bilder från explosionen i Lund den 14 september. Foto: Polisen

Här träffas förbipasserande av explosion i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Natten den 14 september skadades en förbipasserande ung kvinna i samband med en explosion i centrala Lund. Nu går polisen ut med bild och videoklipp från händelsen, i hopp om att få in nya uppgifter om händelsen.

Explosionen i mitten av september var en av årets många sprängningar i Skåne, men fick extra stor uppmärksamhet eftersom det var ett av få tillfällen då förbipasserande kom till skada. En ung student fick allvarliga skador.

– Hon har varit väldigt angelägen att hjälpa oss trots sin svåra situation. Vi tar stor hänsyn till henne, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson hos polisen.

Släpper video

Nu har polisen valt att gå ut med en filmsekvens från händelsen som visar sekunderna innan och efter smällen. På filmen syns kvinnan falla till marken till följd av tryckvågen. Kvinnan och hennes målsägandebiträde har gett samtyckte att visa filmen.

– Sekvensen är kort men visar en förbluffande hänsynslöshet mot den unga kvinna som drabbades och andra personer som rört sig i centrala Lund den natten, säger Patrik Nyquist, förundersökningsledare på polisen.

Misstänkt flyktbil

I samband med att polisen släpper filmklippet släpper man även en bild på en bil som man misstänker kan ha använts av gärningsmännen.

– Vi hoppas att de här publiceringarna ska väcka tankar och reaktioner hos någon som kanske vet något om händelsen, säger Ewa-Gun Westford.

Vänster i bild syns den bil polisen tror att gärningsmännen använt i samband med explosionen. Foto: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.