Foto: Edina Halilovic

Härbärget för EU-migranter i Lund stänger ikväll

Publicerad

EU-migranter i Lund har under flera år kunnat söka skydd och övernatta på härbärget i Lund, men ikväll stänger verksamheten.

– Ikväll måste de boende lämna lokalen. Istället fortsätter vår verksamhet på Källby camping i Lund under helgen. Vi har husvagnar där just nu och de kommer att stå kvar över helgen så ingen kommer behöva sova ute. Vi har mellan 6 till 8 husvagnar som har plats för 30 personer, säger Joakim Månsson Bengtsson, vice ordförande för föreningen Hjälp tiggare i Lund.

Det är Smålands nations källarlokal som använts som härbärge sedan julen 2014. I lokalen har det funnits 23 nattplatser, och avtalet med hyresvärden skulle gå ut den 30 april.

Men redan ikväll måste de boende alltså lämna lokalen. Räddningstjänsten har utfärdat ett föreläggande, och hyresvärden kan tvingas betala vite om härbärget inte stänger. Det handlar bland annat om brister i lokalens brandlarm.

– Vi hade ändå bara haft lokalen till den 30 april. Vi har ett jättebra samarbete med kommunen och kyrkan i Lund. Vi har ingen som behöver sova utomhus och vi fortsätter lösa det konstruktivt. Vi har tillfälliga lösningar på gång så vi kommer att försöka lösa det, säger Joakim Månsson Bengtsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer