Landskrona kritiseras hårt för ny uthyrningspolicy

Uppdaterad
Publicerad

Den nya uthyrningspolicyn innebär att fastighetsägare uppmanas att säga nej till personer utan egen inkomst.

Om du har en fast inkomst, är egenföretagare eller har pengar på banken, då är du välkommen att flytta till Landskrona. Men har du försörjningsstöd, är asylsökande med dagersättning eller har oreglerade hyresskulder så kan det bli svårt.

– Vi kan inte ta ett socialt ansvar för hela västra Skåne. Uthyrningspolicyn är ett sätt att försöka få ett andrum, att vi just kan koncentrera oss på de människor som finns här och som är i stort behov av hjälp i vardagen, säger Torkild Strandberg, ordförande i kommunstyrelsen.

Riskerar att hamna utanför

Men dom nya tuffare kraven välkomnas inte av alla. På Hyresgästföreningen hävdar man att den nya policyn stänger ute människor som redan har det svårt.

– Risken är att har man ingen bostad så riskerar man att hamna utanför och då har man inget människovärdigt liv, säger Jag Olof Sandén, regionchef på Hyresgästföreningen.

Tapoi Salonen forskar om välfärdsfrågor på Malmö Högskola och även han ser en utveckling som oroar.

– Det verkar som om vi har en återgång till den gamla fattigvårdspolitiken där man exporterade eller höll koll på sina fattiga. Man är inne på en kontrollinriktad väg och jag tror att grundproblemet, att människor ska komma in i samhället och få jobb, löses inte genom den här typen av kravpolitik, säger Tapio Salonen.

”Vill driva ut fattiga”

Vi har tidigare berättat om Meti och hans familj som upplever att kommunen vill att dom ska lämna Landskrona eftersom deras hyra anses vara för dyr. Med den nya uthyrningspolicyn är han rädd att det blir svårt att hitta en ny bostad i Landskrona.

– I det här fallet verkar det nästan som om dom vill driva ut fattiga människor från Landskrona, säger Tapio Salonen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.