Hårda vindar i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det blåser hårda vindar i södra Sverige, och SMHI har valt att gå ut med en klass 1 varning på grund av vindbyarna.

– Det kommer att vara blåsigt i dag med hårda vindbyar under stora delar av dagen, säger Henrik Reimer, meteorolog på SMHI.

Strax före 02 natten till onsdagen var vindarna som hårdast över Bohuslän med upp till 20 meter i sekunden. Även Göteborg har fått sin beskärda del av blåsten. Som högst uppmättes vindar på 27,4 meter per sekund vid väderstationen Väderöarna utanför Bohuskusten.

Något mildare i Skåne

– Det håller på och lugnar ner sig över Göteborg men det tilltar fortfarande över Bohuslän. Främst norra västkusten får tuffa vindbyar, Skåne något mildare på 18 meter i sekunden, säger Johanna Liljeson Helsing vid SMHI.

Tågtrafiken mellan Uddevalla och Strömstad stängdes vid midnatt och kommer inte att börja gå igen förrän framåt 12-tiden på onsdagen. Även sträckan Borås–Varberg har ställts in och kommer inte att trafikeras igen förrän vid 10-tiden på onsdagsförmiddagen.

Varning på Öresundsbron

På Öresundsbron råder en varning i båda riktningar och vindkänsliga fordon rekommenderas att inte köra över bron. Varningen kommer att gälla till klockan 13.

– Blåsten är under avtagande. Det är främst kring kuststationerna som det är blåsigt, mot inlandet avtar vindarna alltmer, säger Henrik Reimer.

Det kraftigaste vindbandet flyttar sig från Bohuslän framåt morgontimmarna och lägger sig över norra Västergötland och Örebrotrakten, för att sedan mattas av successivt under onsdagsförmiddagen. SMHI har under onsdagen en klass 1-varning för kuling till sjöss, det gäller samtliga farvatten förutom Öresund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer