Danmarks statsminister presenterade striktare coronarestriktioner under fredagens pressträff. Foto: Fredrik Hagen/TT/SVT

Hårdare restriktioner för gränspendlare

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av coronaviruset ökar i Danmark och därför skärps nu restriktionerna ytterligare. 

– Vi skärper reglerna för att undvika att smitta förs in i Danmark, säger Mette Fredriksen, Danmarks statsminister.

Danmark införde hårdare restriktioner för drygt en månad sedan. Då handlade det bland annat om att restauranger, barer och även privata fester skulle stänga vid 22.

Nu förlängs dessa restriktioner men man tillför även nya. För att minimera smittspridningen ytterligare så skärps reglerna för arbetstagare från utlandet – så som svenskar som jobbar i Danmark.

– Vi skärper också reglerna för arbetstagare från utlandet för att undvika att smittan förs in i Danmark, från utlandet till danska arbetsplatser, sa Mette Frederiksen vid en presskonferens på fredagskvällen.

– Vi kommer också med polisens hjälpa att intensifiera gränskontrollerna, fortsatte Mette Frederiksen.

Strängare regler i Danmark

Bland annat kommer man nu att förbjuda alkoholförsäljning i butiker efter klockan 22.00.

– För att slå ner smittan inför vi restriktioner som gäller tre månader framåt. För det första sänker vi antalet människor som för samlas från 50 till tio personer, sa Mette Frederiksen.

Krav på munskydd införs på offentliga platser och inomhus i publika lokaler.

– Det handlar om mataffärer, köpcentrum och biografer, skolor och inom vården. Dessa restriktioner förlängs till och med andra januari, sa Mette Frederiksen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.