Hårt tryck på nattöppet för hemlösa

Uppdaterad
Publicerad

Sedan en dryg vecka håller kulturföreningen Kontrapunkt i Malmö nattöppet för kommunens hemlösa. Det finns inga sovplatser men ändå tillbringar varje dygn runt 40 personer natten där. Och antalet väntas öka.

Återigen tar kulturföreningen Kontrapunkt initiativ för att hjälpa dom mest utsatta. Någon kanske minns sovplatserna för fattiga eu-migranter som föreningen fick riva ut i våras, sedan kommunen hotat med vite.

Därför har man nu en annan lösning för alla som annars skulle få tillbringa natten utomhus.

– Det är ingen övernattning och vi följer vårt bygglov. Det vi erbjuder är en fristad. Tak över huvudet, värme, toalettbesök, lite varm dryck och möjlighet att ladda sin telefon, säger Johanna Nilsson på Kontrapunkt.

Öppet över natten

Kontrapunkt håller öppet mellan åtta på kvällen och klockan sju på morgonen. Allt arbete sköts av volontärer och sedan verksamheten började förra veckan har ett 40-tal personer vistats i lokalerna varje natt.

Vi träffar Fredrik Nielsen på Kontrapunkt. Han är hemlös, men har hittills inte behöva tillbringa natten på Kontrapunkt. Än så länge har vänner och bekanta hjälpt honom med tak över huvudet

– Men jag vet att möjligheten finns. Däremot skulle jag inte haft något att äta idag om jag inte hade fått mat här, säger Fredrik Nielsen

Han vittnar om att många andra tvingas tillbringa natten på gatan.

– Ja, och det är kallt nu, säger Fredrik Nielsen.

100 platser

Kontrapunkt har plats för 100 nattliga besökare och ambitionen är att hålla på så länge behovet finns

– Stadsmissionen har fullt, Europaporten har fullt. Ändå har vi 40 personer här varje natt. Det visar att behovet finns, säger Johanna Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer