Malmöföretaget har hitills krävts på 200 miljoner kronor. Men fler krav kommer dyka upp. Foto: SVT

Härvan kring tv-piraterna växer – så påverkas kunderna

Uppdaterad
Publicerad

Härvan kring den misstänkta Malmöföretaget som olagligt sålt tv-kanaler vidare i både Sverige och utomlands kommer att växa. Utredningen ska nu aktivt söka upp ytterligare tv-bolag, vilket gör att skadeståndskraven sannolikt kommer att öka kraftigt. Summan är redan uppe i 200 miljoner.

Hittills så har tre tv-bolag – DIVA medya Hizmetleri limited, Bein media group LLC och ART – polisanmält Malmöföretaget. De två första företagen kräver 200 miljoner i skadestånd. ART har ännu inte preciserat någon summa.

2.000 kanaler

Och kraven på skadestånd kan komma att växa lavinartat. Företaget har erbjudit runt 2.000 kanaler i sitt utbud och åklagare och poliser kommer nu att kontakta många av dem.

– Hittills finns det bara tre anmälningar, säger kammaråklagare Henrik Rasmusson.

– Men vi brukar göra så att när det är tydligt att det kan finnas fler målsägare så kontaktar vi dem.

Ett av de bolag som funnits i utbudet är den stora nyhetskanalen Al Jazeera. En talesperson därifrån har tidigare sagt till SVT Nyheter Skåne att man inte har något avtal med Malmöföretaget och att man tänker titta närmare på det som hänt.

Arga kunder

Hela dagen har förtvivlade och arga kunder som köpt ATN-boxar fortsatt att höra av sig till vår redaktion med frågor om vad de kan göra och när sändningarna kan komma igång igen. Enligt obekräftade uppgifter till SVT Nyheter Skåne så finns planer på att dra igång sändningarna igen på måndag med de kanaler som det finns licens på eller som är gratis – den här gången från Holland.

Henrik Rasmusson vill inte kommentera om det skulle vara möjligt rent juridiskt.

– Jag har tidigare sagt att om det finns avtal och licenser så är det inget som hindrar sändningar, men jag kan inte ge något frikort, säger han.

– Och att man flyttar utomlands behöver inte betyda något rent juridiskt. Det finns fler anknytningsgrunder än att händelserna inträffar i Sverige. Det här handlar om ett svenskt bolag som drivs av personer som bor här. Det kan vara tillräckligt för att det fortfarande ska vara en angelägenhet för svenskt rättsväsende, även om man flyttar sändningarna utomlands.

Samma lagstiftning

Henrik Rasmusson säger att lagstiftningen är ungefär densamma runt om i Europa och att om man inte har tillstånd att sända något i Sverige har man sannolikt inte heller tillstånd i Holland. Dessutom vänder han sig mot begreppet ”fria” eller ”gratis” kanaler.

– Rent juridiskt finns det inget som är fritt, säger han.

– Även om kanalen inte kostar något att se, så är det ändå någon som äger rättigheterna till den och därför kan man inte sända den vidare hur som helst. Den som äger kanalen har ensamrätt på den.

Komplicerad utredning

Det innebär att Malmöföretaget måste kunna visa att man har tillstånd att sända vidare samtliga kanaler som finns i deras utbud, vilket rör sig om ett par tusen.

Hur lång tid den här polisutredningen kommer att ta kan Henrik Rasmusson inte svara på, men det rör sig om en mycket stor utredning.

– Vi har beslagtagit stora volymer av material i servrar och datorer som vi måste gå igenom, säger han.

– Vi måste också få grepp om hur tekniken fungerar. Och det kan i värsta fall ta mycket lång tid.

Tekniken avgörande

Och tekniken är helt och hållet avgörande för om kunderna har gjort sig skyldiga till brott eller inte.

– Om det rör sig om en signal som bara streamats, så är det inte brottsligt, säger Henrik Rasmusson.

– Men om det är så att boxen avkodar signalen så kan saken komma i ett annat läge.

Men den som köpt en box har ju inte kunnat misstänka att allt inte stod rätt till?

– Nej, och det är nästa led, säger Henrik Rasmusson.

– Det har sannolikt inte funnits något uppsåt och därmed kan man inte bevisa brott. Kunden har handlat i god tro, men vi måste i alla fall utreda saken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tv-piraterna i Malmö

Mer i ämnet