Landsvägen är en dödsfälla för hasselmusen. Bron är den enda i sitt slag för hasselmöss i Sverige. Foto: SVT

Här kan mössen ses utan att riskera livet

Uppdaterad
Publicerad

Barn, ballonger och byråkrater. Det det var inramningen när hasselmössen utanför Kivik fick sin kärleksportal invigd.

Nu kan mössen vid Svabeholm dejta varandra utan att riskera livet på landsvägen.

– De gillar inte att gå på vägen utan vill helst klättra i träd, buskar och snår. Det är det vi har försökt att simulera med kärleksbron, som vi kallar den, säger Christian Björnsson, projektledare på Trafikverket.

Den nya landsvägen drogs för att Svabesholms gård skulle slippa ha 5000 bilar passera gårdsplanen varje dygn, men så var det här med de sällsynta hasselmössens dejtingstråk.

Hanar och honor på var sin sida vägen

– Hanar och honor bor på var sin sida av vägen och är bara tillsammans när de har gemensamma hasselmusbarn.

Det är första gången i Sverige som ett liknande gångstråk anläggs för hasselmöss. Knappt 900 000 kronor har portalen kostat, men hur intresserade mössen är av att bestiga den är det ingen som vet ännu.

TV: Se hela inslaget här

– Vi hoppas att de ska gilla vildvinet, björnbärsbuskarna och alla andra växter som ska täcka portalen. Om två år ska den vara helt grönklädd. Nästan som portalen till en gammal 20-tals villa säger Christian Björnsson på Trafikverket.

Han hoppas kunna installera en kamera uppe i portalen för att kunna dokumentera hur mössen beter sig. Om de uppskattar retroträdgården, eller inte bryr sig alls.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer