Foto: Johanna Lethin Jacobson

Hässleholms kommun inför nattkameror hos äldre

Uppdaterad
Publicerad
Omsorgsförvaltningen i Hässleholm har valt att införa nattlig elektronisk tillsyn av de äldre i kommunen.

Ingela Nilsson på omsorgsförvaltningen i Hässleholms kommun hoppas att den så kallade e-tillsynen ska fungera som ett komplement till de fysiska besök som hemtjänstpersonalen genomför nattetid.

Hon ser det som en bra åtgärd eftersom det finns flera brukare som vaknar av hemtjänstpersonalens nattliga besök och som sedan har svårt att somna om.

– Nattpersonalen är positivt inställda till det här, säger Ingela Nilsson, verksamhetschef på omsorgsförvaltningen i Hässleholm.

En annan anledning till att den nya tekniken nu införs av kommunen är en allt större brist på utbildad personal inom hemtjänsten, berättar Ingela Nilsson för SVT Nyheter Skåne.

– Men tekniken kommer aldrig kunna ersätta faktiska fysiska möten, lägger hon till.

Läggdags när kameran är igång

Kameran kommer att monteras upp i sovrummet i samförstånd med de behövande så att hemtjänstpersonalen ska kunna se om personen ligger i sin säng. Om inte, ska personalen göra en andra e-tillsyn inom tio minuter. Ligger personen fortfarande inte i sin säng blir det aktuellt för hemtjänstpersonalen att åka ut till platsen. Kameran är endast aktiv under de tider som brukaren och hemtjänstpersonalen kommit överens om och bilderna sparas heller inte.

– Det här kommer låta personalen syssla med omvårdnad där det faktiskt behövs, säger Ingela Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer