Ett mindre plan har havererat på Sturup. Två personer ska vara inblandade men är oskadda. Foto: Mikael Nilsson

Flygplan tvingades buklanda på Malmö Airport – all flygtrafik stoppades

Uppdaterad
Publicerad

Ett haveri på ett mindre flygplan inträffade under söndagen på Malmö Airport och all flygtrafik stoppades under flera timmar. Två personer var inblandade i olyckan och båda klarade sig oskadda.

Det var vid 16.30-tiden som en flygledare larmade om ett haveri på Sturup, Malmö Airport.

Ombord på planet vid haveriet var en instruktör, en man i 60-årsåldern, och en elev, en man i 40-årsåldern. Båda männen är fysiskt oskadda.

Planet fick tekniska problem i luften, vilket föranledde en buklandning. Planet fick skador och bränsleläckage uppstod.

Planet kommer senare att bärgas, rapporterade polisen.

All flygtrafik till och från Sturup stoppades under flera timmar, men enligt Swedavias hemsida ska den vara igång igen sedan strax före klockan 20 på söndagskvällen.

Tre ambulanser till platsen

Enligt SOS alarm skickades tre ambulanser och tre bilar från räddningstjänsten till platsen.

– Det är ett mindre plan som har åkt ner i backen, sa Henrik Östling, teamledare på SOS Alarm.

Polisen var på plats för att bistå räddningstjänsten och för att säkerställa utredningsdirektiven från Statens haverikommission, SHK.

Förseningar med SAS

Enligt Anna Kansell på SAS pressjour påverkades flera flighter. Två dirigerades om till Köpenhamn och passagerarna transporterades sedan med buss över Öresundsbron.

En avgång flyttades också till Köpenhamn och totalt drabbades mellan 450 och 500 passagerare av förseningar. En senare avgång ställdes också in helt.

”Ser hur planet glider på landningsbanan med gnistor”

Anders Lännholm är räddningsledare vid sjö- och flygräddningscentralen.

– Flygtornet tappade kontakten med flygplanet och vi skickade ut helikoptern. Strax där efter ser de hur flygplanet kommer in för landning utan kontakt med flygtornet och de ser hur planet glider på landningsbanan med gnistor, säger han.

Anders Lännholm sa att man skickat fram alla resurser man har för en eventuell räddningsinsats.

”En hård landning”

Räddningstjänsten arbetade ute på landningsbanan med att sanera vätskor som fanns under planet. Mats Nilsson sa att det inte förekommit någon brand. Han berättade också att polis och SHK skulle ta över ärendet.

– Planet står på landningsbanan, det var ett skolflygplan, och eftersom vi inte vet hur länge det kommer att stå kvar där så kan det kan påverka trafiken men jag har ingen vidare information om det i nuläget, sa Ellen Laurin, presskommunikatör på Swedavia som äger flygplatsen vid 17-tiden.

Swedavia uppmanar dem som ska flyga till eller från Sturup att kontakta det flygbolag man har bokat med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.