Havet slukar kusten – kommuner slår larm

Uppdaterad
Publicerad

Havet fortsätter att äta av Skånes kust, och flera kommuner för en hård kamp mot erosionen på egen hand. Men en del har fått nog och efterlyser statens hjälp.

– Vi behöver hjälp. Det måste ske nu, säger kommunalrådet Lars Nyander.

Trycket från havet äter av stranden utanför Ängelholm. Ett stenkast därifrån ligger ett större bostadsområde med många hus.

– I direkta kustlinjen ligger ett trettiotal. Det är klart att jag är bekymrad, nu måste vi försöka hantera det innan något händer, säger Ängelholms kommunalråd Lars Nyander (S).

Efterlyser pengar

Kävlinge lägger extra sand på en av stränderna inför badsäsongen. De senaste höststormarna har förvärrat erosionen och kommunen är i färd med att lämna in en ansökan till miljödomstolen för tillstånd att bygga erosionsskydd i sten vid Barsebäcks hamn och orten Vikhög.

– Det är rätt illa på båda ställen. Det är nätt och jämnt att vägen i hamnen klarade sig efter stormarna, säger gatuchefen Mikael Anderson.

Havet stiger, och det gör även Sveriges landyta. Men inte i Skåne. Erosionen är naturlig men kännbar. Det är inte bara turistvänliga sandstränder som hotas. Privat bebyggelse och infrastruktur värd miljoner står på spel.

Oroliga kommuner får stöd av Skånes landshövding, som ryter till.

– Jag vill lära våra makthavare i Stockholm att Skåne är speciellt, säger Margareta Pålsson med eftertryck.

– Vi måste få regering och riksdag medvetna om att de skånska kustkommunerna behöver ekonomisk hjälp.

På mångas önskelista

På 1970-talet gick erosionen i Ystad så långt att hus föll i havet. I dag hämtar kommunen tillbaka sand från havsbotten, så kallad strandfodring. Men kampen för att få alla tillstånd tog tio år. Under tiden försvann 340 000 kubikmeter sand, enligt kommunens miljö- och klimatstrateg Mona Ohlsson Skoog. Nu ser läget ljusare ut.

– Jag litar på strandfodring, för jag har ju sett effekten av den. Marinbiologer gör också kontroller, och de ser vare sig positiva eller negativa effekter på sandbotten.

TT: Behöver Skåne statlig hjälp när det kommer till erosion?

– Det handlar om enorma kostnader. Än så länge har vi klarat det, men jag tror inte skånska kommuner klarar det här själva i långa loppet.

Att göra som Ystad står högt upp på mångas önskelista, berättar vattenstrateg Pär Persson på länsstyrelsen i Skåne. Frågan är bara varifrån all sand ska tas.

– Det finns ju inte så många områden i Skåne där man kan hämta sand, säger han och menar att kommuner i vissa fall behöver acceptera naturens gång.

– Då måste man ha beredskap för reträtt.

Fakta: Hotet mot kusten

I takt med en stigande havsnivå förväntas stranderosionen bli värre, särskilt i södra delen av landet där någon landhöjning inte pågår.

Erosionen är påtagligast i Skåne, men förekommer även på vissa håll i Blekinge, Småland och Halland.

Den mest dramatiska stranderosionen har skett vid Löderup, där 200 meter av stranden försvann mellan 1975 och 2012.

Flacka sandstränder och branta klintkuster är känsligast för erosion.

180 kilometer, ungefär en fjärdedel av Skånes kust, består av sandstrand.

Källa: Sveriges geologiska undersökning (SGU)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.