Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Helen Svensson har varit sjuk i över två månader med förmodad Covid19. Foto: TT/SVT

Helen har varit sjuk i tio veckor – nekas coronatest

Uppdaterad
Publicerad
Helen Svensson från Malmö har varit sjuk i förmodad covid-19 i tio veckor. Trots att hon tillhör en prioriterad testgrupp så får hon inte testa sig.

Hon insjuknade i mars och har haft både feber, andningssvårigheter och smärta i lungorna. Två veckor efter insjuknandet fick hon antibiotika men inget test.

Enligt Region Skåne tillhör hon en grupp som ska prioriteras för coronatester, då hon jobbar på ett HVB-hem och själv lider av kol. För drygt en vecka sen gick hon tillbaka till jobbet efter att ha varit symtomfri i flera dagar, men sen blev hon sjuk igen.

– Det som gör mig så fruktansvärt ledsen är att jag kan döda människor, och sen har jag inte fått något test, säger Helen Svensson.

Kan ge felaktigt resultat

Anledningen till att hon inte får något test är att hon har haft symtom i över 72 timmar, vilket innebär att ett test kan ge ett felaktigt resultat.

– Du kan få ett resultat som säger att du inte är sjuk fastän du är det. Vi kommer jobba vidare med frågan och det vi önskar av allt är antikroppstester, som vi hoppas kunna få en lösning på inom korthet, säger Alf Jönsson, regiondirektör på Region Skåne.

I klippet ovan berättar Helen Svensson om sin situation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet