Sysav ekonomichef Heléne Vester lurades att betala 400.000 kronor till bedragarna. Foto: SVT

Heléne lurades att betala 400.000 till bedragarna

Uppdaterad
Publicerad

Ett av de drabbade företagen är Sysav, Sydskånes avfallsaktiebolag, vars ekonomichef i Malmö Heléne Vester en dag öppnade ett mail avsänt från en västsvensk kommun.

– Jag tänkte att det var en leverantör som skickat något, så givetvis öppnade jag för att titta vad det var. Men filen var tom, så jag blev lite konfunderad, berättar Heléne Vester för SVT Nyheter.

I efterhand visade det sig att ligans misstänkte huvudman, en 38-årig Malmöbo, tagit sig in i hennes dator. Intrånget upptäcktes inte förrän polisen ringde. De hade bilder från Heléne Vesters dator som de hittat på 38-åringens hårddisk.

– Det kunde vara skärmdumpar på mail jag skickat, filer jag jobbat i eller tillfällen när jag varit inne i vårt affärssystem.

Jättelik dataintrångshärva

Hur kändes det?

– Fruktansvärt obehagligt. Där sitter man och jobbar och så visar det sig att det finns någon på andra sidan, någon som har full koll på vad jag gör, säger Heléne Vester

Falsk faktura

Via intrånget hade ligan kommit över information om kunder och på det sättet kunnat skicka en faktura på över 400 000 kronor, ett belopp som Heléne Vester betalade. Det som hände henne är typiskt för hur drabbade företag, myndigheter och privatpersoner blivit lurade.

LÄS MER: Största intrånget någonsin – så gjorde hackarna

Genom att skicka mejl från en känd avsändare har ligan tagit sig in i hundratals datorer. På så vis har man kommit över information man sedan kunnat använda för att lura till sig minst 40 miljoner kronor.

– Det vi reagerat på är omfattningen av detta – och att det trots allt varit ganska enkelt att komma in i systemen. Det ställer vissa frågor kring hur det ser ut med it-säkerheten generellt i samhället, säger kammaråklagare Helena Ljunggren.

Fler skånska offer

Förutom Sysav finns flera andra skånska företag bland de drabbade.  Det handlar bland annat om en advokatfirma i Malmö, företagen Eurofinans i Lund och Resurs Bank i Helsingborg.

LÄS MER: Hackerligan åtalas för enorm dataintrångshärva

– Gärningsmannen har kunnat komma in i systemen och ta del av information som vilken behörig anställd som helst. Man kan ju använda sin egen fantasi för att fundera över vad sådana uppgifter kan användas till, menar Helena Ljunggren.

Sysav har efter händelsen skärpt sina säkerhetsrutiner.

– Kommer det något vi är det minsta osäkra på idag så lyfter vi ärendet och pratar igenom det. Vi har blivit mycket mer noggranna, säger Heléne Vester.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jättelik dataintrångshärva

Mer i ämnet