Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö, är nöjd med beslutet. Foto: TT och SVT

Ett steg närmare hemkörning av alkohol i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen beslutade kommunstyrelsen i Malmö att avgiften för catering ska tas bort. Därmed är det sista hindret för hemkörning av alkohol undanröjt. Kommunfullmäktige har dock sista ordet.

Arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö beslutade i höstas att restauranger ska kunna få köra hem alkohol tillsammans med mat till sina kunder.

Nu är det sista hindret borta för att kunna genomföra beslutet. Kommunstyrelsen beslöt på onsdagen att tillfälligt slopa den avgift på 200 kr som restauranger måste betala per gång de kör ut med catering.

– Det är ett mycket glädjande beslut och jag hoppas att det kan bli ett tillskott för restaurangerna i den här krisen, säger Torbjörn Tenghammar (M), oppositionsråd i Malmö till SVT Nyheter Skåne.

Avgiften kommer att slopas fram till den 31 augusti och beslutet att tillåta hemkörning av alkohol kommer att tas av kommunfullmäktige i Malmö den 4 mars.

Har väckt kritik

Men alla partier är inte nöjda med förslaget och det socialdemokratiska kommunalrådet Sedat Arif har tidigare sagt till SVT att det är ett olyckligt beslut.

Arbetsmarknads- och socialnämnden gjorde i höstas tolkningen att den restauranganställde som levererar maten och alkoholen stannar på plats under hela serveringen.

Länsstyrelsen i Skåne ställde i höstas också krav på att den som levererar alkoholen måste vara kvar tills allt är uppdrucket – annars strider det mot alkohollagen.

– Det är inte vår tolkning av lagen, vi gör bedömningen att serveringen upphör vid leveransen, säger Torbjörn Tegnhammar (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.