Susanna Udvardi har startat vad hon tror är landets första mobila kvinnojour. Foto: SVT

Hon har startat Sveriges första mobila kvinnojour

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnojourer kan ibland ha svårt att nå ut till de drabbade. Nu får sydöstra Skånes kommuner förstärkning av en specialbyggd bil som kan nå ut till de mest utsatta.

Det är är första gången den rullande kvinnojouren visas upp. Sedan några veckor tillbaka rullar det runt i fem kommuner i sydöstra Skåne. De lugna samtalen där offren ska kunna tala ut och berätta om sin situation kan nu ske väldigt nära den våldsutsattas bostad, utan att personen ska tvingas att åka långa sträckor.

Nära den drabbade

– Välkomna till, förmodligen, Sveriges första mobila kontor. Jag har inte hört talas om något liknande, säger Susanna Udvardi, verksamhetschef på föreningen Freezonen i Ystad.

Nu kan man parkera runt hörnet. Kanske vid en affär, bibliotek eller kafé där det faller sig naturligt att den drabbade kan befinna sig.

– Vi har försökt inreda bilen så hemtrevligt som möjligt, så att man ska kunna slappna av, säger Susanna Udvardi och berättar om sina framtidsplaner.

Hoppas fler tar efter

– I framtiden skulle jag önska att det inte fanns några kvinnojourer. Eftersom att det inte skulle finnas några misshandlade kvinnor! Men eftersom det inte ser ut så, hoppas jag att alla kvinnojourer skaffar sig en mobil enhet för att komma ut och möta våldsutsatta där de bor, avslutar hon.

En av de viktigaste punkterna är att skapa en trygg och avslappnad miljö, säger Susanna Udvardi. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.