Möt hunden Kita och hennes matte Tove i klippet ovan. Tove är hemlös sedan ett halvår tillbaka och får inte rum på härbärge för att hon har en hund. Foto: Johanna Holstein/SVT

Hemlösa Tove väljer att bo på gatan i Lund – vill inte lämna hunden

Uppdaterad
Publicerad

Tove är 34 år gammal och lever på Lunds gator och bor, när SVT träffar henne, i ett fönster på Lunds Domkyrka. Hon har valt bort en plats på ett akutboende för hon vill inte lämna bort sin livskamrat – hunden Kita.

Tove berättar att hon varit hemlös sedan april och att hon har bott på lite olika ställen runt om utomhus i Lund, eller där hon har varit välkommen. Hon brukar droger och besöker regelbundet en missbruksmottagning i Lund.

Hon skulle gärna bo på ett härbärge men har aktivt valt bort det för att de inte kan ta in hennes hund.

– Vad skulle jag göra utan min hund? Nej, Kita är mitt liv, säger hon bestämt.

”Kan finnas säkerhetsrisker”

Inga härbärgen i Skåne tillåter att man tar med sig djur in.

Enligt härbärgena som SVT har pratat med handlar det om att det kan finnas allergiker bland andra boende eller personal – men att det även är en säkerhetsfråga.

Får ultimatum: ”Gör dig av med djuret”

Ingrid Foschi som är enhetschef på Skånes Stadsmission känner igen problematiken:

– Det är alltid svårt att hitta akuta boendelösningar och för de som har djur blir det ännu svårare. Många får dessutom ett ultimatum, att de kan få hjälp men att de måste göra sig av med djuret. För de allra flesta är inte det ett alternativ, då djuret är en familjemedlem och trygghet.

”Går att lösa på annat sätt”

Sofia Ljungberg som är enhetschef på utredningsenheten vuxna på Lunds socialförvaltning säger att det inte är sällan att många hemlösa, framför allt kvinnor, har en hund ofta för sin egen säkerhet:

– Vi vet att det inte är helt ovanligt. Jag rekommenderar att man hör av sig till oss på socialtjänsten och får en individuell prövning.

I klippet får du träffa hunden Kita och hennes ägare Tove som är hemlös i Lund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.