Tina Andersson, undersköterska i Vellinge kommun. Foto: Gunilla Fritze

Hemtjänsten kan vara enda besöket för äldre i coronatider

Publicerad

När släktingar och vänner uppmanas att inte hälsa på de som är över 70 år är personalen från hemtjänsten de enda som kommer på besök. Många äldre är pratsugna och ofta är samtalsämnet corona.

– Den vanligaste frågan som jag får är om det är någon i personalen eller vårdtagare som är smittad, säger Tina Andersson, undersköterska i Vellinge kommun.

Hon kör många mil varje dag för att besöka sina vårdtagare.

– Kommunen är stor och vissa vårdtagare besöker jag flera gånger per dag, säger Tina Andersson.

Hon är inte rädd för att själv bli smittad, men det finns vårdtagare som är det och som därför inte vill ha besök från hemtjänsten.

– Det har varit några som inte har så stort vårdbehov som bokat av sin hemtjänst.

Mycket handsprit

Innan Tina Andersson kör i väg med sin teambil för att besöka sina vårdtagare torkar hon noggrant av ratt, växelspak och annan inredning i bilen.

– Vi gör det alltid men nu är det extra viktigt med hygienen. Det går åt mycket handsprit och andra rengöringsmedel, säger hon.

Munskydd använder hon bara om hon ska möta en vårdtagare som är sjuk.

När hon besöker den lokala matbutiken för att handla till sina vårdtagare finns det en vara som hon är lite orolig för att den ska vara slut.

– Vi får hoppas att det finns toalettpapper, för det står på min inköpslista, säger Tina Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer