Hemvärnet intar Ystad

Publicerad

Under lördagen kommer delar av östra Ystad att intas av trupper från hemvärnet. Denna övning görs i samarbete med försvarsmakten.

Fem hundra soldater kommer från klockan 10.00 till 16.00 att göra övningar i staden.

– Vi kommer träna i delar av Ystad. Det är ett sätt för oss att  dels finnas där människor finns men också träna i den miljön där vi faktiskt ska verka, säger överstelöjtnant Ove Tirud.

¬ Vi övar ett antal gånger per år. För hemvärnets soldater så blir det åtminstone två gånger per år.

Det skånska hemvärnet har ungefär 2 700 soldater. Samtidigt finns det ett antal tusen till som är delaktiga i frivilligverksamheter.

Övningarna i städerna kan tycks lite annorlunda men det finns bra motiv till att göra detta.

– Försvarsmakten har som ansvar att skydda och försvara landet. Och då måste vi också träna på det, något som vi har gjort kontinuerligt under väldigt många år, säger Ove Tirud.

Men vad kommer då att ske under lördagen i Ystad?

– Övningen går ut på att träna på sin grundläggande uppgift att  skydda och försvara. De ska gå in och skydda ett antal objekt i staden, fiktiva då.

Detta är inte första gången hemvärnet övar i städer. Förra året var de i både Malmö och Landskrona och för ett par veckor sen i Linköping.

De som medverkar i övningen är både vältränade och discilpinerade. Många av hemvärnets soldater har gjort militärtjänst och ett antal har även gjort utlandstjänst i bland annat Afghanistan.

– Det ska bli kul att få samla gruppen och göra ett realistiskt moment där vi får öva bland befolkningen, säger Jan Babor, sergeant och gruppledare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer