Hoten har påverkat hennes arbete, medger Carina Wutzler (M), kommunalråd i Vellinge. Foto: Bernard Mikulic (M)

Hennes familj skulle ”få betala” för flyktingmottagandet

Uppdaterad
Publicerad

Många politiker utsätts för hot och trakasserier. Det uppmärksammar nu SVT över hela landet.

En av de som hotats är kommunstyrelsens ordförande i Vellinge.

– Med anledningen av mottagningen av ensamkommande och nyanlända så skulle man söka upp mig i hemmet och då skulle min familj få betala för det, berättar Carina Wutzler (M) kommunstyrelsens ordförande i Vellinge.

Det var när den stora flyktingströmmen kom och kommunerna fick krav på sig att hjälpa till som det blev det en alltmer aggressiv ton i sociala medier och på mailen. Brevet som postades i april 2016 till Carina Wutzler polisanmäldes.

Hot mot politiker

Mannen erkände och dömdes till villkorlig dom för olaga hot.

– För mig var det oerhört viktigt och jag är också glad över att jag polisanmälde. Jag har anmält annat också men det har aldrig lett till åtal, säger hon. Det finns en risk att man flyttar gränsen för vad som är acceptabelt.

Fick en ursäkt

-Man tänker att lite får man tåla, och jag har själv flyttat den gränsen, säger hon.

– I det här fallet fick jag också en ursäkt. Det är viktigt att den personen förstår att det finns en mottagare på

Carina Wutzler (M) Foto: Bernard Mikulic

andra sidan som har känslor och som berörs av det man gör, säger Carina Wutzler.

Hon har varit kommunstyrelsens ordförande i Vellinge sedan 2014 och tycker att debatten har hårdnat framförallt på sociala medier. Det finns tillfällen när hon har funderat på om det är värt att fortsätta och det har påverkat hennes politiska arbete.

Vågade inte gå på möten

– I samband med de här mailen som kom så dämpade jag mig i integrationsfrågorna och nekade också en del möten för jag kände att jag inte vågade, jag klarar inte av det.

Vad tänker du om det?

– Det är skrämmande. Vem vill vara politiker och vem vill jobba med detta om det är på det sättet, säger hon.

Själv önskar hon en översyn av lagen.

– Jag tror att det behövs mer resurser för den här frågan verkar växa. Nu är det snart val och vi ska inte tysta politiker för det är inte ett sådant samhälle vi vill ha. Det är också ett hot mot demokratin och då måste det finnas verktyg om vi behöver hjälp, säger Carina Wutzler.

TV: Se hela inslaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot mot politiker

Mer i ämnet