Maria satsar nu på att bygga sin totalförstörda gård i material som inte brinner så lätt. Foto: Johan Dernelius

Hennes hästgård brann ner till grunden – nu bygger hon nytt

Publicerad

En av de största skogsbränderna i Skånes historia gjorde hennes familj hemlös. Nu bygger de nytt på samma plats.

Det var tidigt på förmiddagen för ett år sedan som Maria Thunberg nåddes av telefonsamtalet. En granne ringde och sa att det brann i skogen bakom hennes gård och att det var bäst att hon skyndade sig hem.

– Jag kände direkt en klump i magen. Det här kommer inte att gå bra. Sedan tog jag bilen och drog järnet från Hässleholm samtidigt som jag ringde och bad min mamma att möta upp på gården, berättar Maria Thunberg.

Hästarna var borta i brandröken

Branden i Åbuamosse, belägen mellan Hästveda och Osby, var en av de större i Skåne på senare år. Då det blåste en stark vind blev brandförloppet hastigt. Maria Thunbergs gård låg precis i vindriktningen från den övertända mossen.

– När jag först kom till gården låg det en tjock brandrök över området, men ingen omedelbar brand. Ett gäng grannar höll just på att släcka gödselstacken som tagit fyr. Min första tanke var att få tag på mina hästar som fanns ute i en hage, berättar hon.

I klippet berättar Maria Thunberg om de dramatiska timmarna som förändrade hennes liv och om att hon nu bestämt sig för att bygga upp hästgården igen.

Den våldsamma branden hoppade över den gröna åkern och tände på gården 130 meter bort. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.