– Det har varit en långsiktig strategi att få hit stora event till kommunen, säger Pierre Månsson (L), kommunalråd i Kristianstad. Foto: SVT

Melodifestivalen till Kristianstad för första gången

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera års försök att få stå värd för Melodifestivalen är det nu klart. För första gången blir Kristianstad en av städerna där SVT:s deltävlingar i Melodifestivalen kommer att avgöras.

– Det är väldigt roligt att kunna erbjuda Melodifestivalen. Det var en av målsättningarna att få den när vi byggde arenan, säger Pierre Månsson (L), kommunalråd i Kristianstad.

Kristianstad Arena invigdes 2010. Åtta år senare, den tredje mars nästa år, kommer Melodifestivalens deltävling ”Andra chansen” att avgöras i arenan.

– Det har varit en långsiktig strategi att få hit stora event till kommunen, och det här är ett av de största eventen, säger Pierre Månsson.

Inte gratis för kommunen

– Det kommer att kosta Kristianstads kommun en miljon kronor att vi har det här eventet. Ska man ha de här stora evenemangen så krävs det att man går in med lite pengar.

Varför är det värt pengarna?

– I den strategin vi har att vara en evenemangsstad så är det roligt att kunna erbjuda Kristianstadborna att vara med på den här resan.

Amanda Johannesen går sista året på musiklinjen vid Christian IV:s gymnasium. Foto: SVT

– Det blir jättespännande. Kul med allt folk som kommer hit, säger Amanda Johannesen. Hon går sista året på musiklinjen vid Christian IV:s gymnasium, en utbildning som på senare år spottat fram en rad unga musiktalanger och Idolvinnare.

– Det finns väldigt många duktiga sångare här, kanske får de ännu bättre chans att kliva fram nu när Kristianstad placerar sig på musikkartan, säger Amanda.

Liam Karlsson: ”Melodifestivalen är ju inget som intresserar mig” Foto: SVT

Hennes klasskompis Liam Karlsson håller med.

– Melodifestivalen är ju inget som intresserar mig, men det är kul för stan. Absolut.

– Jag blev lite överraskad när jag hörde om det med tanke på hur liten stan är, så är det lite...chockerande. Men trevligt, försäkrar Liam.

Stefan Ljunglöv, materialförvaltare åt handbollsklubben IFK Kristianstad. Foto: SVT

Men glädjen är nu inte helt ogrumlad. Tidningen Kristianstadbladet talar på ledarplats om ”slöseri med skattemedel”. Och Stefan Ljunglöv, materialförvaltare åt handbollsklubben IFK Kristianstad, menar att det är ”dubbla känslor” inför evenemanget.

– Det är sjävklart skoj att det händer nåt i stan, men det lär ju ställa till det lite för oss inom handbollen. Arenan lär vara helt nerstängd för träning och annat under den vecka det pågår, säger han.

Men nog är det bra även för handbollen att den nya Arenan lever?

– Haha, det där är inga problem. Arenan fyller vi ändå, menar han.

Melloturné runt Sverige

Utöver Kristianstad besöker turnén också Karlstad, Göteborg, Malmö, Örnsköldsvik och Stockholm. Turnéstarten blir i Karlstad 3 februari.

Andra chansen kommer att avgöras i Kristianstad Arena den 3 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.