Friades i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten friade den HIV-smittade man som haft oskyddat sex med flera kvinnor i Skåne.

Tingsrätten dömde tidigare i år mannen till ett års fängelse och 190 000 kronor i skadestånd, men sedan dess har Smittskyddsinstitutet kommit med en ny rapport som utredde hur stor smittorisken för HIV faktiskt är. I rapporten skriver man att risken att en HIV-positiv som tar sina bromsmediciner smittar någon via vaginalt samlag är näst intill obefintlig.

Viktigt steg för HIV-smittade

Hovrätten valde att invänta rapporten innan man fattade ett beslut, och idag ogillades åtalet. Och det betyder mycket för de som lever med HIV idag, enligt Marielle Nakunzi, Jurist vid RFSU.

–  Det betyder att vi kan minska stigmat mot folk som lever med HIV. Jag hoppas att den här kunskapen nu sprider sig inom rättsväsendet.

Vad är nästa steg?

– Jag hoppas att man nu tar fram nya riktlinjer till åklagarna för hur man ska hantera sådana här fall. Det är revolutionernade och väldigt, väldigt glädjande, säger hon.

Hade förvarnat sina klienter

Jenny Fugleberg är kvinnornas ombud och säger att Hovrätten har gjort fel.

–  Jag blev mycket överraskad. Mina klienter säger att de har tappat förtroende för rättsväsendet, säger hon.

Hon hade förvarnat sina klienter på att det fanns en möjlighet att åtalet skulle ogillas, men hon trodde det skulle sluta med att fängelsestraffet halverades. Hon kan i nuläget inte uttala sig om de kommer överklaga eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

HIVdom

Mer i ämnet