På tisdagsmorgonen skickades hjärttransplanterade Altin Vitia till Serbien. Foto: Privat

Hjärttransplanterade Altin har lämnat Sverige – utvisad till Serbien

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 9.35 på tisdagsmorgonen lyfte flygplanet från Kastrup mot Nikola Tesla Airport i Belgrad, Serbien.
På planet sitter Altin Vitia, 18 år, som fått ett nytt hjärta i Sverige.

Altin Vitia har blivit utvisad från Sverige till Serbien, ett land han inte har någon relation till. Migrationsverket har gjort bedömningen att han kan få den vård han behöver genom att bli serbisk medborgare, eftersom han inte kan få det i sitt hemland Kosovo.

– Vi har vänt ut och in på oss under natten för att förmå Migrationsverkets jour att ompröva deras beslut, men fick beskedet i morse att resan fortsätter som planerat. Jag pratade med Altin när han satt på flygplatsen. Han var livrädd och ledsen, säger Anna Ekvall, Altins advokat.

Osäkra om han får vården han behöver

Huruvida Altin Vitia får den vård han – som hjärttransplanterad – kommer att behöva livet ut, är osäkert menar hans advokat och läkarteam.

– Vår uppfattning är att vårdkontakten och hans vistelse är osäker, även långsiktigt. Vi tycker inte om att det sker, säger Anna Ekvall.

Även Kosovos ambassad i Stockholm har uttryckt tveksamhet till att han som kosovoalban kommer tas emot tryggt och säkert i Serbien, skriver DN. En tveksamhet som inte delas av Migrationsverket.

Personal från Migrationsverket med på planet

– Förutsättningen för att resan går att genomföra är att han tas emot av Serbien. Det har vi försäkrat oss om och planerat innan resan genomförs, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationsdirektör på Migrationsverket.

Kontrollerar Migrationsverket att det går som planerat när han anländer i Serbien?

– Vi får i normala fall återkoppling från myndigheterna att det gått som det ska. I detta fallet har vi personal från Migrationsverket som arbetar med återvändandefrågor som ser till att det som är överenskommet också utförs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer