Högljudda protester mot kontrollerna

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna på sociala medier mot id-kontrollerna  blir allt högljuddare.

Med bara dagar kvar till att id-kontrollerna införs på Kastrup i Danmark den 4 januari växer uppropen och evenemangen bland allmänheten. Ett evenemang, ”Aktion mot ID och gränskontroller”, startade Stellan Lindell när han hade tröttnat på regeringens politik trots att han själv är miljöpartistisk ledamot i Alingsås kommun.

I det evenemanget uppmanar han till en civil olydnadsaktion den 9 januari.

– Jag vill att en så stor skara människor som möjligt ska samlas i Malmö och ta tåget fram och tillbaka till Kastrup och vägra att visa legitimation, säger Stellan Lindell.

Målet: Upphäva id-kontrollerna

På måndagseftermiddagen hade evenemanget över 700 personer som säger att de ska delta i aktionen. Väl på Kastrup ska man också möta upp medlemmar från den danska organisationen ”Welcome to Denmark”.

– Mitt mål är att man ska upphäva id-kontrollerna. Man gör fel när man inför det här, det finns andra sätt än att stänga gränserna. Folk flyr ändå.

Hur ser du på att ni kommer försvåra arbetet på Kastrup och fördröja restiden för resenärerna?

– Det kommer bli sämre den dagen och det är jättetråkigt, men det kommer ha en positiv effekt på lång sikt, säger Stellan Lindell.

”Vissa problem”

Regeringen ser vissa problem med id-kontrollerna.

– Vi är medvetna om att detta kommer orsaka vissa problem men har förtroende för att operatörerna kommer att kunna hantera kravet på id-kontroller. Vi kommer självfallet följa utvecklingen noga från införandet den 4 januari, säger infrastrukturminister Anna Johansson till SVT Nyheter Skåne.

”Det är ett hafsverk”

Sidan ”Öresundsrevolutionen” startade den 23 december och har på måndagseftermiddagen över 12.000 personer som har tryckt gilla. Bakom sidan finns Mats Genberg som är centerpartist i Simrishamns kommun, lundabon Richard Stjernfeldt och Malmöbon Niels Paarup-Petersen, som är centerpartist i regionfullmäktige.

– Vi startade detta som privatpersoner och det är två saker som är anledningen. Dels är det införelsen av id-kravet. Det är inte okej att strypa en region, utan att fråga de som verkar där. Men det är också ett uttryck för att Stockholm inte förstår vår region och de otroliga konsekvenserna det får i folks vardag, säger Niels Paarup-Petersen.

Inte färre flyktingar

I grunden tror han inte att det kommer att minska flyktingströmmen, i stället kommer man ta bilen över bron.

– Jag förstår att regeringen känner att de måste handla. Men man har tagit beslutet i blindo och att det är ett hafsverk. Man kränker flyktingars asylrätt och är arrogant mot hela regionen.

Är det rimligt att tro att man kommer ta bort id-kontrollerna?

– Ja, det tror jag, annars kommer det fullständigt förstöra regionen. Man kan inte gå till sin chef och säga att jag kanske kommer i tid om tre år, så länge som man får ha id-kontrollerna där.

Hundratusentals brev

På sidan finns också en namninsamling. För varje person som skriver under insamlingen kommer man kring den 4 januari skicka iväg digitala brev till varje riksdagsledamot som röstade för id-kontrollerna.

– Det kommer bli många hundratusentals brev, runt 400.000 just nu. Det ska kännas att det inte bara är vi tre som tycker detta, vi är jättemånga. Vi kommer i dagarna ta reda på hur vi bäst skickar dem, så vi inte skapar kaos hos dem som registrerar all inkommande post till riksdagsledamöterna, säger Niels Paarup-Petersen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer