Foto: SVT/Arkiv

Högskoleyrkena som ger jobb

Publicerad

Att läsa på högskola ökar chansen till jobb visar Arbetsförmedlingens färska prognos. Lättast att få jobb har de som läser till ingenjörer, lärare och till yrken inom sjukvård.

Den 18 april stänger ansökningen till höstens universitets- och högskoleutbildningar. Arbetsförmedlingens prognos över yrken på högskolenivå där man har bäst chans att få jobb visar att läraryrken, vårdyrken och ingenjörsyrken likt tidigare år placerar sig i topp.

– Arbetsförmedlingens prognoser visar var jobben finns på lite längre sikt och det är värdefull information när man ska välja utbildning, säger Anna Hansen, analytiker på Arbetsförmedlingen i Skåne i ett pressmeddelande.

Svårare för journalister

Högskoleutbildningar som däremot placerar sig mindre bra på skalan sett till jobbmöjligheter på sikt enligt Arbetsförmedlingens statistik är bland annat journalister, banktjänstemän, fatygsbefäl och fastighetsmäklare.

Arbetsförmedlingens prognos är långsiktig och visar på var jobben under en fem och tioårsperiod kommer att finnas främst.

Prognosen visar dock att högskoleutbildning generellt är en god investering oavsett vilken utbildning man väljer. De som har en utbildning i bagaget har, jämfört med de utan utbildning, större möjligheter att få arbete.

Här finns jobben:

Förskollärare och fritidspedagoger

● Gymnasielärare

● Ingenjörsyrken

● IT-yrken

● Läkare

● Sjuksköterskor

● Specialpedagoger

● Tandläkare

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.