Danmark släppte alla restriktioner den 10 september i år. Foto: Johan Nilsson/TT

Högsta smittotalen i Danmark sen januari

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste dygnet testade 1 871 danskar positivt för corona. Inte sedan januari har man haft så många fall på en dag och smittan har ökat kraftigt i landet sedan början av oktober.

Smittstatistiken kommer från Statens Serum Institut, Danmarks motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, och i en jämförelse som TV2 gjort framkommer att smittotalet överskridit motsvarande siffror i landet 2020 varje dag utom en i oktober 2021.

Och nu höjer danska experter röster för att man behöver ta tag i den ökande smittan.

– Vi kan klara oss med mindre ingrepp, om vi kommer igång med det samma, säger Viggo Andreasen, epidemiolog på universitet i Roskilde till TV2.

– Vi är i ett stadie där epidemin utvecklar sig i fel riktning, säger Eskild Petersen, professor emeritus i infektionssjukdomar på universitet i Århus.

200 på sjukhus

Enligt de senaste siffrorna vårdas 200 personer med covid på sjukhus i Danmark, 23 av dessa på intensivvårdsavdelning (iva). I Sverige, med nästan dubbelt så stor befolkning är motsvarande siffra 227, varav 25 av dessa vårdas på iva.

Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander menar att det är omöjligt att veta varför utvecklingen i Danmark och Sverige skiljer sig åt. Detta beroende på en lång rad parametrar.

– Det är också omöjligt att svara på om vi kommer att se en liknande utveckling i Sverige eller inte. Smittotalen är givetvis också beroende av vaccinationstäckningen totalt, per åldersgrupp och geografiskt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer